Tweede Franse rentrée littéraire staat in de steigers

Amper bekomen van de rentrée littéraire van het najaar én het bijbehorende prijzencircus, zijn de verzamelde Franse uitgevers zich intussen al aan het opdoffen voor de tweede rentrée littéraire, die vanaf januari de boekhandel bereikt. De cijfers tonen dat er 558 nieuwe fictieboeken op komst zijn, waarvan 347 Franse romans en 211 vertaalde fictieboeken, zo meldt Libération.
De 347 nieuwe Franse romans betekenen een lichte daling tegenover 367 begin vorig jaar. In januari zetten de uitgeverijen traditioneel eerder hun gevestigde waarden in. Zo verschijnt er nieuw werk van een tiental voormalige Goncourtwinnaars, waaronder Jacques Chessex, Pierre Combescot, Didier Decoin, Patrick Rambaud, Yann Quéffelec, Jean Rouaud en Jean Vautrin. Dominique Fernandez komt met Ramon, de geschiedenis van zijn vader, die een collaborerend literair criticus was tijdens de bezetting. Andreï Makine graaft opnieuw in het verleden van zijn geboorteland Rusland in La vie d'un homme inconnu.
Veel wordt verwacht van de nieuwe romans van Marc Dugain, die na zijn debuut La chambre des officiers (1998) en Une exécution ordinaire (2007) tot de meest gelezen schrijvers van Frankrijk behoort. Nu publiceert hij En bas, les nuages, portretten van zeven mannen. Philippe Djian, ook erg productief, komt na een aantal uitstapjes naar de essayistiek, met de roman Impardonnables, over een hoogst gecompliceerde familie.
De vaandeldrager van de nieuwe generatie Olivier Adam, die ook bij ons lof kreeg toegezwaaid voor zijn dit najaar bij de Arbeiderspers vertaalde Vogelvrij en met dit boek op een haar na de Goncourt miste in 2007, kiest voor januari om zijn nieuwe roman de wereld in te sturen. Des vents contraires handelt over een vader die alleen achterblijft in de provincie met zijn twee kinderen. Zeker ook uitkijken is het naar nieuw werk van Franstalige Belgische dertiger Grégoire Polet (met Chucho) na het verrassende Excusez les fautes de la copiste en Leurs vies eclatantes, evenals naar dat van de volatiele Chloé Delaume, die in dit overwegend mannelijke koor haar stem verheft met de familiale tragedie Dans ma maison sous terre.
Libération ziet terugkerende thema's als de liefde, de familie en het schrijverschap zelf, maar erg verrassend is die vaststelling natuurlijk niet. In het aanbod bevinden zich 61 debuten, tegenover 74 begin vorig jaar, wat erop wijst "dat uitgevers aarzelen om risico's te nemen."
Bij de vertaalde buitenlandse literatuur in Frankrijk stuiten we op namen als Jonathan Coe, Paul Auster, Luis Sepulveda en Zoé Valdès. Het Parijse Salon du Livre (van 13 tot 18 maart) staat dit jaar in het teken van de Mexicaanse literatuur. (DL - foto's Chloë Delaume en Olivier Adam)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening