Vijf schrijversbiografieën krijgen steun van letterenfondsen

Het Nederlandse en Vlaamse Fonds voor de Letteren heeft vijf biografen dit jaar een maximale beurs van 40.000 euro toegekend uit hun gezamenlijk budget voor de schrijversbiografie.
Johan Vanhecke, werkzaam bij het Letterenhuis in Antwerpen, ontvangt een beurs voor het schrijven van de biografie van Johan Daisne (1912-1978). Vanhecke leidt het Studiecentrum Johan Daisne. De biografie zal naar verwachting najaar 2011 bij Houtekiet verschijnen.
Verder krijgt Onno Blom een beurs. Hij werkt aan een biografie van Jan Wolkers. Hij publiceerde eerder Zo is het genoeg (De Bezige Bij, 2008), over het laatste levensjaar van Wolkers en is tevens schrijver en samensteller van Marszwart & titaanwit (De Bezige Bij, 2008) over het beeldend werk van Wolkers. De biografie van Jan Wolkers zal naar verwachting in 2012 bij De Bezige Bij verschijnen.
NRC-journalist Arjen Fortuin is bezig aan een biografie van uitgever Geert van Oorschot (1909-1987) die onder het pseudoniem R.J. Peskens ook verhalenbundels publiceerde. Van Oorschot was ook een notoir brievenschrijver. Fortuins biografie zou in 2012 verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot.
Van Evelien Gans verscheen begin 2008 het goed onthaalde eerste deel van de dubbelbiografie van Jaap & Ischa Meijer onder de titel Jaap en Ischa Meijer. Een joodse geschiedenis 1912-1956 (Bert Bakker). In het nieuwe deel, eveneens een dubbelbiografie van vader en zoon, treedt Ischa Meijer meer op de voorgrond. Ook de biografie van dichter en literator Albert Verwey (1865-1937), geschreven door NIOD-onderzoeker Madelon de Keizer, zal naar verwachting in 2012 uitkomen. De letterenfondsen ontvingen dit jaar in totaal negentien aanvragen voor een biografiebeurs, die werden beoordeeld door een Vlaams-Nederlandse adviescommissie. (DL - foto Johan Daisne)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening