'Eerste' Clausgedicht haalt 2.400 euro op veiling in Oostende

In Oostende is vannamiddag het 'eerste' gedicht van Hugo Claus ter veiling gegaan voor 2.400 euro, in een lot met andere Clausparafernalia, meldt deredactie.be. Het expressionistisch getinte gedicht Grauwvuur (over een mijnramp) schreef Claus in de zomer van 1942 op 13-jarige leeftijd. Hij offreerde het aan zijn toenmalige klasgenote Mirjam Soetaert in de Rijksmiddelbare school in Kortrijk, die het onlangs, na Claus' dood, wenste te verkopen (zie dit DPM-bericht).
Het is het vroegste gedicht van Claus dat tot op heden bekend is. Mirjam Soetaert, die samen met Claus in het tweede middelbaar Grieks-Latijnse zat, hield het gedicht 66 jaar bij. Het bleek geschreven op een pagina uit een schoolschrift en is gesigneerd "Claus Hugo" en gedateerd "22 zomermaand 1942" Op de voorzijde schreef Claus de boodschap "aan niemand toonen a.u.b." aan Soetaert.
Het gedicht werd nu geveild bij veilinghuis De Wit, samen met een klasfoto, een proclamatieboekje van de Rijksmiddelbare School in Kortrijk en Soetaerts latere (weliswaar zeer beperkte) briefwisseling met Claus. De koper van het gedicht is voorlopig anoniem, zijn bod deed hij via de telefoon.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening