Britse acteurs brengen hulde aan overleden Harold Pinter

In de Londense theaterwijk West End hebben acteurs hulde gebracht aan de deze week gestorven Britse toneelauteur en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. Dat gebeurde tijdens een speciale voorstelling van zijn stuk No Man's Land in een uitverkocht Duke of Yorktheater, zo meldt de BBC.
Acteur David Bradley richtte het woord tot een bomvolle zaal."Pinter was een van de grootste literaire figuren ooit en zijn dood betekent een monumentaal verlies: zijn invloed op de theaterwereld valt niet in te schatten. Zolang er acteurs zijn en theater bestaat, zullen zijn stukken opgevoerd worden." Acteur sir Michael Gambon las een passage voor uit No Man's Land, die op Pinters verzoek ook zal worden voorgelezen op zijn begrafenis. Talloze toeschouwers konden hun tranen niet bedwingen tijdens de voorlezing. Gambon reciteerde onder meer: "And so I say to you, tender the dead as you would yourself be tendered, now, in what you would describe as your life."
Pinter schreef meer dan 30 toneelstukken waarvan The Caretaker en The Birthday Party tot de bekendste behoren. Ook andere acteurs brachten de voorbije dagen een hommage aan Pinter, die zich de laatste jaren ook liet opmerken met virulente politieke oekazes tegen de Amerikaanse en Britse buitenlandpolitiek en via zijn inzet voor mensenrechten. Glenda Jackson, de voormalige actrice die nu parlementslid voor Labour is, verklaarde dat de dood van Pinter "niet enkel een groot verlies voor de theaterwereld is, maar ook voor iedereen die zich inzet voor mensenrechten."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening