Doek valt voor 'Muziek en Woord', 'Staalkaart' vult lacune op

Zojuist is het laatste nummer verschenen van het culturele programmablad en -magazine Muziek en Woord van radio Klara. Het maandblad heeft 34 jaargangen en 411 nummers achter de rug, maar kampte met een tanend aantal abonnees, "ondanks inspanningen door de uitgever". De voorbije zeven jaar was dat aantal gezakt van 4.800 naar rond de 3.000. Toch was Muziek en Woord, geleid door Leen Boereboom, een vaste waarde in het culturele landschap. In 1974 was het blad bescheiden gestart in krantvorm, maar algauw groeide het uit tot een volwaardig magazine. Naast de programmagegevens van de klassieke VRT-zender bevatte het veel algemene culturele bijdragen, waarin zowel literatuur, kunst en muziek of architectuur aan bod kwam. "Het blad richtte zich in de eerste plaats op de melomaan, maar kreeg er de cultuurliefhebber bij", schrijft Boereboom in haar terugblik. "Tegen de concurrentie van het wereldwijde web zijn we evenwel niet opgewassen. Daarom besloot Klara om de uitgave stop te zetten. U, beste lezer, verliest het comfort van papier en tekst, u wint digitale snelheid en kwaliteit." Boereboom heeft in haar historisch overzicht ook veel dank over voor de auteurs ("de fine fleur die garant stond voor kwaliteit") en de "onbekende lezer", die al bij al erg kritisch én trouw bleek. Elke abonnee kreeg bij het laatste nummer een fraaie bundel met twaalf onuitgegeven gedichten van Hugo Claus, ooit geschreven voor Radio 3 in 1983. Uw dienaar werd verzocht om voor het laatste nummer van Muziek en Woord een bijdrage te schrijven over "het literaire va-et-vient" in 2008: de prijswinnaars en de literaire doden in de Nederlandstalige letteren.
Toch krijgt Muziek en Woord in zekere zin een opvolger, zo schrijft De Standaard. Vanaf mei 2009 verschijnt Staalkaart, gelanceerd door Decom, de uitgever die de voorbije tien jaar al Muziek en Woord maakte voor de VRT. Het wordt een driemaandelijks cultuurmagazine en hoopt de abonnees van Muziek en Woord te kunnen overnemen. Het blad schommelde rond de drieduizend abonnementen, maar kwam uit op 4.500 exemplaren, omdat je het blad ook via de krantenkiosk kon aanschaffen. Staalkaart zou 108 pagina's bevatten en veel meer redactionele achtergronden brengen. Uitgever De Laet denkt dat hij de lacune die met het verdwijnen van Muziek en Woord in de markt van cultuurmagazines valt, kan opvullen. De Laet: 'De meeste cultuurmagazines bestrijken één vakgebied. Cinemagie gaat over film, DW B over literatuur, Etcetera over podiumkunsten. Wij nemen ons voor breder te gaan. Laten we zeggen: alles wat cultuur is met een grote C."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening