Uitgeverij Van Oorschot start met nieuwe "kernachtige" reeks poëziebloemlezingen

De Nederlandse uitgeverij Van Oorschot heeft het initiatief genomen voor een nieuwe reeks poëziebloemlezingen, waarbij hedendaagse dichters een "kernachtige" selectie maken uit het werk van overleden of klassieke dichters en de boeken ook telkens inleiden. Zojuist zijn de twee eerste delen verschenen. Ingmar Heytze koos in Ik ga maar en blijf gedichten van J.C. Van Schagen (1891-1985), de 'idiot savant die je hart verovert en de ramen in je hoofd tegen elkaar openzet.' Zijn poëzie is direct van toon en nog steeds tijdloos, aldus Heytze. Marjoleine de Vos opteerde in Je bent de wolken en je bent de hei voor de lichte, vertellende kant van Johann Andreas dèr Mouw (1863-1919) en de manier "waarop hij het verlangen naar het hogere in het bestaan zo aards maakt".
Van Oorschot maakte voor elk van de bundels een eigen website waar de inleiding te lezen is en waar men zich kan abonneren op een gedicht per werkdag (zie http://www.jcvanschagen.nl/en
http://www.jadermouw.nl/). Voor 2009 zijn in de reeks onder meer bloemlezingen voorzien van Jan Hanlo, Chris J. Van Geel en M. Vasalis.
De uitgeverij heeft een traditie in het uitgeven van Verzameld Werk-edities van dichters en bracht onder meer de 'vignettenreeks' (1950-1975). De nieuwe bloemlezingenreeks kreeg subsidiëring van de Turing Foundation.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening