Nieuw Frans boekenmagazine 'Books' pleit voor 'traag en aandachtig lezen'

Kregen we de voorbije periode nogal wat onheilsberichten uit de media- en (literaire) tijdschriftenwereld, in Frankrijk is het optimisme ongeschonden en bruist het de laatste tijd van periodieke initiatieven omtrent het boek, met alweer een nieuw boekenmagazine. Nadat onlangs de site Nonfiction.fr een papieren verlengstuk kreeg in het tijdschrift Nonfiction (zie DPM-bericht 22.11.08), is zojuist het eerste nummer van de persen gerold van Books, een magazine dat zich zowel op het net als in gedrukte vorm profileert.
Books beoogt een analyse van de actualiteit door het prisma van het wereldwijde boek en brengt recensies en essays over recent verschenen publicaties, en dat kan zowel fictie als non-fictie zijn. "In het internettijdperk wordt het boek wel eens omschreven als een object uit het verleden. Dat is een illusie", schrijft initiatiefnemer Olivier Postel-Vinay. "Le contenant n'est pas le contenu... Het boek is ervoor bestemd om de gepriviligieerde plek te blijven voor uitgediepte reflectie. In het tijdperk van de snelheid, biedt het boek traagheid en afstand. Kiezen voor boeken als instrumenten van 'ontcijfering' is een eenvoudig idee", zo luidt het adagium.
Books, dat een zestigtal pagina's telt, mikt op een hooggeschoold publiek, "jonge actieve mensen die op zoek zijn naar nieuwe ideeën en begaan zijn met de mondialisering". Zoals ook Courrier International nastreeft, zal Books een selectie maken uit het internationale persaanbod en artikelen laten omzetten naar het Frans.
Het eerste nummer oogt veelbelovend, met een dossier over de psychologische effecten van de wereldwijd geproclameerde crisis, én een bijzonder boeiend interview met (boek)historicus Robert Darnton (foto, directeur van de bibliotheek van Harvard) over de digitalisering en Google Books. Darnton gelooft in het naast elkaar bestaan van het elektronische en het papieren boek. In elk nummer wordt telkens ook een buitenlandse bestseller onder de loep genomen. Het maidennummer bevat ook een dossier over de honderd jaar geworden Claude Lévi-Strauss.
Books verschijnt maandelijks op 80.000 exemplaren, later wordt gemikt op een oplage van 35.000 exemplaren. Tot de partners van het blad behoren Abebooks.fr, Arte tv en Télérama. Naast het nieuwe Books en Nonfiction heeft Frankrijk een waaier aan voortreffelijke publieksmagazines voor literatuurliefhebbers in de kiosk: Transfuge (dat ook film capteert), La Quinzaine Littéraire, Magazine Littéraire, Lire, Le Matricule des Anges en La Revue Internationale des Livres et des Idées. Zie eerder DPM-bericht hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening