Nobellaureaat J.M.G. Le Clézio gebruikt prijs als 'microfoon van de multiculturaliteit'

De Franse auteur en Nobelprijswinnaar Literatuur 2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio (68) heeft aangekondigd dat hij zijn Nobelprijs zal aanwenden als microfoon om de uitwisseling van culturen te bevorderen, zo meldt AFP/TV5. Le Clézio zei dat op een persconferentie in de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar hij komende woensdag officieel zijn Nobelprijs in ontvangst zal nemen en morgen zijn Nobellezing Dans la fôret des paradoxes zal houden. "De Nobelprijs zou ik vergelijken met een microfoon. Men wordt gehoord. Wanneer je deze internationale erkenning niet hebt, spreekt men vaak zonder gehoord te worden", zo verklaarde hij. Hij wees daarbij op het belang van interculturaliteit. "Alle culturen moeten met elkaar communiceren, er mag geen dominante cultuur bestaan. Er zijn teveel culturen op de wereld die tot stilte veroordeeld zijn. Ik ben daarom enigszins de militant van het interculturalisme."
De Zweedse Academie prees Le Clézio, bij de toekenning in oktober, als "auteur van nieuwe vertrekpunten, pöetische avontuurlijkheid en sensuele vervoering, een ontdekkingsreiziger van een menselijkheid die verder en dieper gaat dan de heersende beschaving". "Ik herken me in deze omschrijving", zei Le Clézio, die er ook bewust de Mauritiaanse nationaliteit op nahoudt. En hij onderstreepte de universele roeping van literatuur: "Het belang van de Nobelprijs literatuur is niet om talen en literaturen tegen elkaar op te zetten, maar een gevoel van cohesie te veroorzaken tussen schrijvers met erg verschillende horizonten." Hij noemde ook nog de Franse Nobelprijswinnaars Camus en Sartre (die de prijs weigerde) als schrijvers die nog steeds een actueel oeuvre hebben.
Le Clézio ontvangt woensdag e.k. de prijs ter waarde van 10 miljoen Zweedse kronen (930.000 euro) uit handen van de Zweedse koning. Met de persconferentie ging een ware ceremoniële marathon van start waarbij alle twaalf Nobelprijskandidaten een heleboel verplichtingen moeten afwerken, met banketten, recepties en bezoeken aan scholen. "Het programma is erg vol, maar ik doe dit niet elk jaar", lachte Le Clézio, die vergezeld is van zijn vrouw Jémia en drie dochters. Hij toonde zich ook nog vergenoegd dat hij zijn Nobelprijs kon delen met landgenoten: de Nobellaureaten geneeskunde, de Franse professoren Luc Montagnier en Françoise Barré-Sinoussi, die bekroond worden voor hun werk omtrent aids. "Mijn familie heeft een grote bewondering voor Louis Pasteur", zei Le Clézio, wiens vader dokter was en in L'Africain de eersteplansrol krijgt toebedeeld.
Le Clézio voegde er ten slotte aan toe dat hij nu ook in Zweden de tol van de roem ondergaat: "Ik word aangeklampt op straat, zelfs met een skimuts herkent men me. Maar de mensen zijn erg voorkomend en ik waardeer de discretie van de menselijke relaties in Zweden."
Bij uitgeverij De Geus verschenen onlangs Nederlandse herdrukken van het werk van Le Clézio (waaronder In volle zee en Omwentelingen), bij uitgeverij Vrijdag verscheen gisteren een herdruk van de verhalenbundel Lente en andere seizoenen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening