Verzameling van 699 Robinson Crusoe-edities geschonken aan Emory University

De Emory’s Manuscript, Archives, and Rare Book Library (MARBL) heeft een bijzondere collectie met 699 verschillende uitgaven van Robinson Crusoe, de klassieker van Daniel Defoe (1620-1731), gekregen. De boeken werden verzameld door een oud-student van Emory, Robert Lovett, en bevat unieke exemplaren, onder meer een eerste druk die in London in 1719 werd gepubliceerd (illustratie). Robinson Crusoe wordt door heel wat literatuurwetenschappers als de eerste roman in het Engels beschouwd. Nadien werd het onderwerp - aangespoelde schipbreukeling op een onbewoond eiland - een vaak nagevolgd thema in de literatuur, toneel en aanverwante. In de achttiende eeuw was er sprake van de rage van 'robinsonades', verhalen die Robinson Crusoe als uitgangspunt hadden of erdoor geïnspireerd waren, en met recente televisiereeksen als Lost lijkt het thema nog steeds niet uitgewerkt. Dat zegt ook Lovett, die met zijn zoon Charles Candler Lovett, een bibliografie samenstelde met 1198 edities, piratendrukken, verkortingen, bewerkingen voor kinderen, heruitgaven en diverse adaptaties. De gift van Lovett moet de eerste grote schenking van particulieren aan Emory worden, aldus de universiteit. Emory in Atlanta, Georgia, heeft een van de snelst groeiende bibliotheken voor humane wetenschappen en verwierf eerder al belangrijke schrijversarchieven van onder meer Alice Walker, Flannery O'Connor en Salman Rushdie. Zie onze eerdere berichten. (Foto: Wikicommons)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening