J.M.G. Le Clézio in Nobellezing: 'Boek blijft handigste informatiemiddel'

De Franse auteur en Nobelprijswinnaar J.M.G. Le Clézio (68) heeft in zijn lezing in het kader van de aanvaarding van de Nobelprijs een lans gebroken voor het universele karakter van literatuur. "Literatuur is een van de middelen voor mannen en vrouwen van onze tijd om hun identiteit uit te drukken, aanspraak te maken op hun recht op meningsuiting en gehoord te worden in al hun diversiteit", aldus Le Clézio zondag in Stockholm. Hij las er de speciaal geschreven tekst La fôret des paradoxes, waarvan de titel verwijst naar Stig Dagerman. Pas woensdag krijgt hij officieel de prijs overhandigd uit handen van de Zweedse koning.
Le Clézio, die voor de gelegenheid zelfs een das had aangetrokken, haalde persoonlijke herinneringen op aan het lezen en reflecteerde diepgaand over zijn schrijverschap. La forêt des paraxodes verwijst ook naar de tegenstelling tussen een literatuur voor iedereen en boeken die slechts een minderheid bereiken. Maar ook de eenzaamheid van de schrijver die vanuit zijn diepe eenzaamheid toch een lezerspubliek op het oog heeft, zit erin vervat.
Le Clézio waarschuwde voor de gevaren van een almaar uitdiepende informatiekloof en riep uitgevers op om meer inspanningen te doen om het boek tot in alle uithoeken van deze planeet te brengen. Ondanks het feit dat hij de mobiliserende kracht van het internet inziet, stelt hij ook beperkingen vast: “Iedereen ter wereld voorzien van een beeldscherm is utopisch. Creëren we geen nieuwe elite? Trekken we geen nieuwe grenzen tussen wie wel toegang heeft tot kennis en communicatiemiddelen én wie ervan gespeend blijft?” Het boek blijft volgens Le Clézio nog steeds het handigste middel om informatie te verspreiden, “Het boek is, in al zijn ouderwetsheid, praktisch, gemakkelijk hanteerbaar en economisch”, aldus Le Clézio. “Bovendien vereist het geen grote technologische inspanningen en functioneert het in elk klimaat.” In het standpunt van Le Clézio proef je echo’s van de toespraak van Doris Lessing, die vorig jaar de Nobelprijs won én ook al op de leesbevordering hamerde. Zeker moet er ook meer geld komen voor degelijke literaire vertalingen en gezamenlijke publicaties met ontwikkelingslanden, evenals voor (mobiele) bibliotheken, vindt de Nobellaureaat. Hij brak ook een lans voor minderheidstalen, die in de verdrukking dreigen te geraken. “Literatuur moet over de hele wereld een wonderlijk instrument van zelfkennis worden.” Le Clézio bracht meteen een hommage aan zo diverse auteurs als Chinua Achebe, Wilfried Owen, Juan Rulfo en Malcolm de Chazal. Zie de berichtgeving bij The Guardian. Hier kun je de volledige video bekijken, evenals een lang interview van Horace Engdahl, secretaris van de Zweedse Academie, met Le Clézio. Zie ook dit eerdere DPM-bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening