Nieuw tv-boekenprogramma 'De Leescoupé' loopt vanuit de trein

De Nederlandse televisieomroep KRO start komende zondag met een nieuw, volwaardig wekelijks boekenprogramma, dat acht aflevering zal tellen. Merkwaardig is dat De Leescoupé volledig wordt uitgezonden vanuit een rijdende trein, die een bestaand traject neemt. Centraal staat telkens een BN, een Belezen Nederlander. A.F.Th. Van der Heijden mag zondag de spits afbijten, de volgende aflevering is het de beurt aan Lulu Wang. Zij nemen plaats in "een miniatuurbibliotheek" in een speciaal ingerichte coupé.
Redacteur Kim van Wijgaarden poneert in het Nederlandse boekenvakblad Boekblad dat "de lezers centraal" staan, en "niet de boeken." Het programma wordt gepresenteerd door Karin de Groot, die ook gesprekken aanknoopt met lezende reizigers in zogenaamde Leescoupé-gesprekken en hen aan de tand voelt over hun leesgedrag. Hier wordt niet in eerste instantie op de hoge literatuur gemikt, maar op "herkenbare en meeslepende verhalen". Ook is er Net Uit, waarin de presentatrice door de trein loopt én reizigers drie net verschenen boeken voorschotelt. Ook hier wordt een mix van populair, lifestyle, gezondheidsboeken en literatuur beoogd. Het programma integreert op zijn website ook een Leesclub, waar over boeken kan worden gedebatteerd, met als eerste Twee vrouwen van Harry Mulisch, dat later in 2008 ook in de actie Nederland Leest wordt ingezet als actieboek. De Leescoupé is een productie van TVBV, het bedrijf van Jeroen Pauw en verloopt in samenwerking met de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek. De uitzending start zondagavond laat om 23u15 op Nederland 2. [foto Getty Images]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening