BOZAR zet Franstalige Belgische literatuur in de schijnwerper

Het Paleis voor Schone kunsten te Brussel zet in zijn literaire programmatie dit voorjaar de Franstalige Belgische literatuur in de schijnwerper. In een vijftal middagen wordt onder het motto 'Wie schrijft hier in het Frans?' een panorama geboden van deze bloeiende maar in Vlaanderen vaak veronachtzaamde letterkundige bedrijvigheid. Zowel het verleden als het heden komt daarbij in BOZAR aan bod. Op 12.2 bijt Jacques De Decker de spits af met een lezing over hedendaags proza uit Franstalig België, waarvan hij de hoogtepunten zal overlopen, met aandacht voor François Weyergans, Amélie Nothomb en Jean-Philippe Toussaint. Op 26.2 heeft Stefaan van den Bremt het over Maurice Maeterlinck en Emile Verhaeren. Jan Baetens, samensteller van de poëziebloemlezing De Belgen zijn in de mode (met 27 dichters uit de meest recente periode), mag op 11.3 de Franstalige Belgische poëzie komen toelichten. Op 8.4 is het de beurt aan Alain Berenboom en Koen Peeters om met elkaar in debat te gaan. Beiden zijn behept met een groot gevoel voor Belgitude. Het programma, dat telkens op een dinsdag plaatsvindt vanaf 12u40, wordt afgerond met een lezing van Henri-Floris Jespers over de Franstalige Antwerpse schrijvers als Max Elskamp, Georges Eekhoud en Guy Vaes. De toegang bedraagt telkens 4 euro. [foto Jean-Philippe Toussaint]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening