Maxim Biller moet 50.000 euro betalen aan ex-vriendin na intieme details in roman

De bekende Duitse auteur Maxim Biller en zijn uitgever Kiepenheuer & Witsch moeten 50.000 euro smartengeld betalen aan de ex-vriendin van Biller, omdat de auteur intieme details uit hun toenmalige relatie heeft verwerkt in zijn roman Esra, meldt Die Presse. De rechter in München beschouwde de roman als "een ontoelaatbare ingreep in de privésfeer" en oordeelde de aanklacht van de vrouw, een bekende actrice, legitiem. Ook de moeder van de ex-vriendin diende een aanklacht in omdat ze herkenbaar in het boek voorkwam: haar aanvraag tot schadevergoeding moet nog voor de rechter behandeld worden.
De twee dames wisten voor een andere rechter in Karlsruhe al te bedingen dat het boek uit de handel werd genomen vanwege "schending van het persoonlijkheidsrecht". Die beslissing lokte destijds nogal wat polemiek uit met onder meer open brieven van Daniël Kehlmann en andere Duitse auteurs, die de vrijheid van literatuuruiting in het gedrang achtten.
In zijn roman Esra had Maxim Biller, geboren uit Joods-Russische ouders én onder meer spraakmakend met Als ik toch eens rijk en dood was (1995), Land van vaders en verraders (1996) en Motti Wind (2001), zijn vroegere levensgezellin als hoofdpersonage uitgekozen. Het boek handelde over de tribulaties van de liefde. Ook de moeder van de ex-vriendin is in het personage van Lala te herkennen. Volgens de klacht van de ex-geliefde brengt de roman een natuurgetrouw verslag van hun toenmalige levensomstandigheden. Zelfs de Siamese kat en een aantal seksuele details zijn voorradig. De hoofdpersonage is herkenbaar als een filmprijswinnares en de moeder als een laureate van de alternatieve Nobelprijs die voor de derde maal gehuwd is. De rechter oordeelde dat de in de grondwet voorziene bescherming van het persoonlijkheidsrecht in dit geval boven "der Kunstfreiheit" primeert. Die Zeit laat intussen al zijn licht schijnen over de uitspraak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening