Vlaanderen legt dan toch de hand op Antifonarium Tsgrooten

Op een persconferentie in de Universiteitsbibliotheek te Gent is vandaag bekendgemaakt dat de Vlaamse Gemeenschap dan toch het Middelnederlandse manuscript Antifonarium Tsgrooten heeft aangekocht, zo meldt Deredactie.be. De aankoop werd verricht in het kader van het topstukkendecreet. Het Antifonarium Tsgrooten, dat dateert van omstreeks 1522, is een hoogwaardig voorbeeld van Brabantse kunst, gemaakt door Franciscus van Weert in opdracht van Antonius Tsgrooten, een abt van de abdij van Tongerlo. Het is een boek met partituren van gregoriaanse gezangen. Onlangs ontstond er enige commotie omdat na het Gruuthuusehandschrift (dat door de KB te Den Haag werd aangekocht) opnieuw een belangrijk manuscript uit Vlaanderen zou verdwijnen. De eigenaars, de prinselijke familie De Mérode, zouden het Antifonarium Tsgrooten hebben aangeboden aan Belgische culturele instituten voor de hoge prijs van 400.000 euro, waaronder ook de Koninklijke Albertinabibliotheek in Brussel (zie ook eerder bericht). Die 400.000 euro is de prijs die minister Anciaux nu heeft betaald voor het Antifonarium. "Het is een meesterwerk waar je heel lang kan in kijken. Elke tekening, elke letter is bijna een kunstwerkje op zich", aldus de minister. "Het is absoluut uniek, heel de wereld benijdt het ons".
Intussen is het handschrift door medewerkers van de Gentse Universiteitsbibliotheek in één week tijd gedigitaliseerd, zodat het via het internet kan bekeken worden, zie hier. Het manuscript wordt voorlopig in het kader van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken daar bewaard. "Dat het Antifonarium Tsgrooten nu voor enkele jaren op de plank in de Boekentoren komt is een hele eer", schrijft de Gentse Universiteitsbibliotheek op zijn website. Het integrale persbericht vind je hier.
Voorts werd de oprichting van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek voorgesteld: de universiteitsbibliotheken van Gent, Leuven en Antwerpen, de stadsbibliotheken van Antwerpen en Brugge en de provinciale bibliotheek in Hasselt gaan samenwerken om zich te affirmeren als een internationaal gerenommeerd kenniscentrum, zo meldt De Morgen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening