Zadie Smith hakt in op Brits literair prijzensysteem

De Britse schrijfster Zadie Smith (°1975) heeft een felle aanval gelanceerd op het systeem van literaire sponsorprijzen, zo schrijft The Times. Smith, die zelf bekroond werd voor White Teeth én On Beauty, poneert op een blog dat vooraanstaande Britse literatuurprijzen als de Costa Awards, de Orange Prize for Fiction en de Man Booker Prize "slechts in naam over literatuur gaan. In werkelijkheid gaan ze over merkenconsolidatie voor fabrikanten van bier, telefoonbedrijven, koffiemakers en zelfs bedrijven die in diepvriesproducten doen". Smith schreef de tekst naar aanleiding van haar voorzitterschap van The Willesden Herald Short Story competition, die dit jaar geen winnaar kon aanduiden, ondanks 850 inzendingen.
De oprispingen van Smith kwamen haar meteen op felle kritiek en verwijten van "hypocrisie" te staan. Smith ontving in 2000 immers zelf de Whitbread First Novel Award (de latere Costa) voor White Teeth (naast vier andere literaire prijzen) en in 2006 de Orange Prize for Fiction voor On Beauty, naast een shortlistnominatie voor de Booker Prize. "Waarom accepteerde ze met plezier geld van sponsors die ze nu aanvalt?" zo zegt Ion Trewin, organisator van de Booker Prize, in The Times, die haar opmerkingen als "absolutely ridiculous" betitelt. "Ik zou wel eens willen weten of haar uitgever haar nog zal voordragen voor toekomstige literaire prijzen." Joanna Trollope, voorzitster van de Costa Awards, reageerde eveneens vertoornd: "Actually these prizes rescue some books which could simply end up on publishers’ slush piles."
Smith schrijft voorts ook nog ze “depressed" is "by the cookie-cutter process of contemporary publishing.” Smith, dochter van een Jamaïcaanse moeder en een Engelse vader, zoekt wel vaker de polemiek op: in 2000 verklaarde ze dat Ffion Hague, het Orange Prizejurylid dat haar boek White Teeth niet steunde, "haar kont kon kussen."
Pikant detail ten slotte: een van de anoniem ingezonden verhalen voor de Willesden Herald prijs bleek naderhand geschreven te zijn door de kortverhalenschrijfster Katherine Mansfield (1888-1923). Geen van de juryleden bleek de literaire waarde ervan te herkennen. Zie ook het bericht in The Telegraph.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening