Laatste Nabokov-manuscript: 'burn it or not?'

De Britse krant The Times wijdt een uitgebreid dossier aan de vorige maand opgedoken kwestie over het al dan niet vernietigen van het laatste ongepubliceerde werk van de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov (1899-1977). Zoon Dmitri Nabokov kampt immers met het dilemma of hij de wens van zijn vader zal respecteren en diens onvoltooide manuscript The Original of Laura aan de vlammen zal prijsgeven. Nabokov stond afkerig tegenover de publicatie van een boek dat hij weliswaar had “afgewerkt in zijn hoofd” maar niet op papier. Maar tot op heden kreeg Dmitri een destructie niet over zijn hart, hoewel een beslissing over het lot van het manuscript, dat zich in een Zwitserse kluis bevindt, nakend zou zijn.
The Times houdt in 'The Burning Question' alvast een pleidooi om het manuscript te bewaren. Vervolgens wordt ingegaan op de pro's en contra's in een stevige bijdrage waarin John Banville een genuanceerd pleidooi houdt om het manuscript te bewaren: 'A writer on his deathbed – or, indeed, off it – is perhaps not the best judge of how his work should be treated. [...] I would very much like to see what Nabokov was working on at the end, though my expectations would not be immensely high. [...] A great writer is always worth reading, even at his worst.' Tom Stoppard vindt daarentegen dat het beter vernietigd wordt: 'The argument about saving it for the “greater good” of the literary world is null, as far as I’m concerned.' Zie ook de commentaren bij The Literary Saloon.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening