Allereerste 'Howl'-geluidsopname van Allen Ginsberg ontdekt

Beat poet Allen Ginsberg (1926-1997) debuteerde in 1956 met Howl, het lange lyrische gedicht waarin hij zijn vrienden en verdovende middelen bezong en tegelijkertijd de Amerikaanse samenleving over de hekel haalde. De allereerste opname van Allen Ginsberg die zijn befaamde gedicht voorleest, werd afgelopen zomer ontdekt in de archieven van Reed College in Portland, Oregon, en zal er vanaf morgen online te beluisteren zijn, zo meldt The Guardian. De gelukkige vondst werd gedaan door John Suiter, een academicus die een biografie van Gary Snyder, een andere beat poet, aan het schrijven is. Ginsberg en Snyder bezochten Reed College in 1956, en Ginsberg las er Howl en enkele andere gedichten voor.
Met Howl werd Ginsberg in één klap een van de befaamdste exponenten van de Beat Generation, ook al omdat de Amerikaanse douane in 1957 de bundel confisceerde vanwege de (homo)seksuele en hallucinogene explicit lyrics. Er werd een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse uitgever van de bundel, City Light Bookstore, een affaire die internationaal werd gecoverd. Uiteindelijk sprak de rechter iedereen vrij. Maar Howl blijft de gemoederen beroeren. Vorige jaar nog, bij de 50ste verjaardag van de vrijspraak, durfde de New Yorkse radiozender WBAI een andere opname van het gedicht niet uit te zenden, bevreesd als de omroep was om voor obsceniteiten veroordeeld te worden. (zelfportret Allan Ginsberg, 1987 - Schoolhouse Center)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening