Fameuze Brockhaus-encyclopedie verschijnt niet langer op papier

Na een miljoenenverlies heeft de uitgeverij van de monumentale Duitse Brockhaus-encyclopedie aangekondigd niet langer een papieren editie op de markt te brengen, zo staat te lezen op Der Standard en Die Presse. Brockhaus wil volop de concurrentie aangaan met de open internetencyclopedie Wikipedia. Vanaf midden april zou de portaalsite Brockhaus.de online moeten gaan, met daarop 300.000 lemma en multimedia, én een uitnodiginging ‘aan iedereen om aan het niet-manipuleerbare Brockhaus-Wissen deel te nemen’. Met het verdwijnen van de papieren versie, zeg maar het Duitse equivalent van de Encyclopedia Brittanica, worden ook 50 banen bij het bedrijf geschrapt. De uitgeverij werd in 1805 in Amsterdam opgericht door Friedrich Arnold Brockhaus, die aanvankelijk zelf grote stukken van de encyclopedie redigeerde. Twee eeuwen later was de Brockhaus aan zijn 21ste editie toe, een 30-delige luxe-versie, waarvan de covers en banden door de Duitse acteur Armin Müller-Stahl waren ontworpen. Het geheel kost 4995 euro. In Die Welt roept de verdwijning van de papieren Brockhaus een pak bedenkingen op: zie Brockhaus und der Fluch der Flüchtigkeit. (foto: een gelimiteerde speciale editie van de Brockhaus Enzyklopädie, met een band van Friedrich Hundertwasser uit 1989]
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening