Potter, dieetboeken en Hosseini voeren top-100 van best verkochte Nederlandse boeken aan

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte de top-100 van best verkochte Nederlandse boeken in 2007 bekend. Geheel in de lijn der verwachtingen staat Harry Potter en de Relieken van de Dood van J.K. Rowling bovenaan deze lijst, met 591.888 exemplaren. Dieetdiva Sonja Bakker strandde op de tweede plaats met Bereik én behoud je ideale gewicht, goed voor 554.908 exemplaren. Ook De Vliegeraar van Khaled Hosseini ging meer dan 500.000 keer langs de kassa's, op de voet gevolgd door Duizend schitterende zonnen, met ook 453.566 exemplaren. Dat drie titels overigens elk meer dan 500.000 boeken verkopen, is een unicum, aldus CPNB.
Er is bovendien sprake van een recordaantal van 45 miljoen verkochte boeken. 19,6 procent daarvan is afkomstig uit de Top 100, waarop 58 titels van oorsprong Nederlandstalig zijn. Vorig jaar vormde de Top 100 nog 22% van de totale verkoop: "Dit betekent dat enerzijds een aantal titels uitgroeit tot megasellers en anderzijds de aandacht van de lezer zich meer dan ooit spreidt over de circa 75.000 titels die in Nederland uit voorraad leverbaar zijn", zo becommentarieert CPNB de cijfers.
Inzake literatuur valt op dat zowel van De wandelaar van Adriaan van Dis, De overgave van Arthur Japin en Lucifer van Connie Palmen meer dan 100.000 stuks werden gesleten. Ook het fenomeen Kluun blijft goed verkopen met De weduwnaar.Tirza van Arnon Grunberg haalde tussen de 75.000 en 100.000 exemplaren, A.F.Th.'s Het schervengericht was goed voor 40 à 45.000 exemplaren. Een duidelijke steadyseller is ook Joe Speedboot van Tommy Wieringa op de 31ste plaats, net als Jan Siebelinks Knielen op een bed violen.
Qua buitenlandse fictie zijn ook Carlos Ruiz Zafon en Pascal Mercier hoog vertegenwoordigd.
Opvallend: geen enkele Vlaamse auteur of uitgave in de lijst, tenzij we het jaarboek Snoecks (op de 67ste plaats) als dusdanig beschouwen. Volgens Boekblad is de NDC/VBK-groep het best presterende concern. Gerrit Komrij geeft op zijn blog alvast commentaar bij de recorddans van het CPNB.
De Amerikaanse misdaadauteur Karin Slaughter stond met zes titels in de lijst van de honderd beste verkochte boeken. Voor het overzicht van de misdaadliteratuurverkoopcijfers, zie het Spanningsblog. [Khaled Hosseini, tijdens het signeren en verkopen van Vliegeraars en Zonnen]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening