‘Best of the Booker’-Prize in het leven geroepen

De organisatoren van de Britse Man Booker Prize for Fiction zetten de 40ste verjaardag van hun befaamde literaire onderscheiding op een ongewone manier kracht bij. Met The Best of the Booker Prize roepen ze een overkoepelende prijs in het leven, die uit alle met de Booker Prize bekroonde boeken de beste roman zal kiezen, zo meldt The Times. Een panel maakt in mei een shortlist bekend, waarna het publiek kan stemmen via de website van de prijs en zo zijn winnaar mag aanduiden. De laureaat van The Best of the Booker ontvangt zijn lauweren tijdens het London Literature Festival in juli in de vorm van een originele trofee.
In 1993, bij de 25ste verjaardag, deelde de Booker Prize een gelijkaardige gelegenheidsaward uit. Die ging toen naar Salman Rushdie’s Midnight Children.
De Booker Prize werd voor de eerste keer uitgereikt in 1969 en groeide spoedig uit tot de voornaamste Britse literatuurprijs, met een wereldwijde renommee. In totaal schreven 41 schrijvers de prijs op hun naam: zowel in 1974 als in 1992 waren er twee winnaars. Onder de laureaten bevinden zich auteurs als Nadine Gordimer, Ian McEwan, DBC Pierre, Arundhati Roy, Yann Martel, Graham Swift, J.M. Coetzee en Alan Hollinghurst. Ter gelegenheid van de veertigste editie komt er in het Londense Victoria- en Albert Museum ook een tentoonstelling die de geschiedenis van de prijs evoceert. Op stapel staat in juni eveneens een filmfestival met 38 op Booker Prizeboeken gebaseerde films, net als een project met de Booker Prizeromans als e-book. De jury van de ‘gewone’ Booker Prize 2008 wordt voorgezeten door de voormalige minister Michael Portillo (zie ons eerder bericht). Vorig jaar ging de Booker Prize naar de Ierse schrijfster Anne Enright voor The Gathering (zie foto Associated Press)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening