David van Reybrouck ontvangt Arkprijs van het Vrije Woord

De Vlaamse auteur David van Reybrouck heeft de 58ste Arkprijs toegekend gekregen, zo meldt De Morgen. De jury prees Van Reybrouck (1971) voor “zijn veelzijdige, rechtlijnige en originele aanpak in de hedendaagse discussies op ethisch-maatschappelijk en wetenschappelijk vlak”. Van Reybrouck is na een academische carrière actief als schrijver, opiniemaker, dichter en toneelschrijver. Voor zijn boek De plaag. Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika kreeg Van Reybrouck in 2002 al de debuutprijs. Nu krijgt hij de Arkprijs voor de theatermonoloog Missie. Eerder toneelwerk van Van Reybrouck was Die Siel van die Mier, een bewerking van De plaag waarvoor hij in 2004 de Taalunie Toneelschrijfprijs won. In 2007 verscheen de roman Slagschaduw.
De prijs wordt uitgereikt door het Arkcomité van het Vrije Woord en is in 1951 ingesteld door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift om de vrijheid van meningsuiting te steunen. De morele prijs is "een erkenning van een zoeker naar waarheid, vrijheid, eerlijkheid". Aanvankelijk werden vooral schrijvers gelauwerd, maar het was al van 2002 geleden dat een letterenmens de Arkprijs kreeg toegestopt, toen was dat Pol Hoste. Andere schrijvers die de prijs op hun naam schreven zijn onder meer Pjeroo Roobjee (1998), Tom Lanoye (1995), Stefan Hertmans (1989), Leo Pleysier (1984), Daniel Robberechts (1964) en Hugo Claus (1952). [foto: Brusselnieuws]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening