Schrijfster Karin Spaink geviseerd als 'zelfmoordgoeroe' in Britse pers

De zelfmoordgolf onder jongeren in Wales, waarbij zich de voorbije twaalf maanden zeventien adolescenten het leven benamen én dinsdag een nieuw slachtoffer werd aangetroffen, zorgt in de Britse pers voor een sinister opbod aan wilde speculaties. Er wordt gewag gemaakt van de impact van zelfmoordgoeroes, waar ook de Nederlandse schrijfster en essayiste Karin Spaink deel van uit zou maken, zo meldt De Volkskrant. In een artikel op Telegraph.co.uk wordt gesproken van de ontmaskering van "een netwerk van zelfmoordgoeroes dat het internet gebruikt om mensen te adviseren hoe zelfmoord te plegen." Na een Amerikaanse satanist wordt ook de "‘pro-choice’ Nederlandse schrijfster Karin Spaink" genoemd, "wier website tientallen gedetailleerde zelfmoordmethodes geeft", aldus de Telegraph.
Het is al geruime tijd bekend dat Spaink op haar website een lijst heeft staan van 41 technieken om zelfmoord te plegen, met inschatting van slaagkansen en vereiste hulpmiddelen. Het thema wekte haar belangstelling nadat bij haar multiple sclerose werd gediagnosticeerd. Over zelfmoord en euthanasie schreef ze De dood in doordrukstrip. Spaink noemt de beschuldigingen van de Telegraph "nonsens": "De Britse pers wordt al gauw hysterisch, vooral als het over zelfmoord en euthanasie gaat. Erover schrijven en praten, werkt in landen waar een groot taboe op zelfmoord rust, juist preventief.", zo zegt ze. Van de bezoekers van zelfmoordfora "pleegt maar een klein deel daadwerkelijk zelfmoord", aldus Spaink in de krant.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening