PEN Vlaanderen in de bres voor Ayaan Hirsi Ali

De schrijversvereniging PEN Vlaanderen, tak van de gelijknamige wereldwijde auteursvereniging, neemt het in een open brief, die vandaag onder meer in De Morgen verscheen, op voor de Nederlandse publiciste Ayaan Hirsi Ali. De brief is ondertekend door Geert van Istendael, Monika Van Paemel en Ingrid van der Veken. Onder de titel 'Elk gesmoord woord is er één te veel' houden ze een pleidooi voor een Europees Fonds voor wie voor zijn mening wordt bedreigd: "Moet er een prijs staan op het hoofd van Ayaan Hirsi Ali? Mag zij met de dood worden bedreigd omdat haar mening indruist tegen andere meningen? Dient zij uit voorzorg haar woorden in te slikken, haar levenswijze te veranderen, onder te duiken? PEN Vlaanderen vindt van niet." De vereniging stelt dat "de jongste tijd de vechtlust voor dat vrije woord aanzienlijk bekoeld is" en "de ruimte voor tegenstrijdige of enigszins storende meningen aanzienlijk is verkleind": "Jaar na jaar wordt de lijst van bedreigde en vervolgden, gevangen genomen en vermoorde publicisten langer." Er wordt verwezen naar de aanslagen op de Russische Anna Politkovskaja en de Turkse journalist Hrant Dink. "Als we niet opletten, staat daar misschien straks ook de naam van Ayaan Hirsi Ali bij", zo waarschuwt PEN Vlaanderen. "Dat zij in de eerste plaats activiste en pas in de tweede plaats auteur is, doet er niet toe. [...] Zoals het er ook niet toe doet, dat niet iedereen binnen PEN haar standpunten deelt. [...] Nee, voor ons is elke doodsbedreiging om een mening onduldbaar. Elk gesmoord woord is er één te veel."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening