Aleksandr Solzjenitsyn steekt Serviërs hart onder de riem

De Russische auteur Aleksandr Solzjenitsyn, de Nobelprijswinnaar Literatuur 1970, mengt zich in de debatten over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo en kiest uitdrukkelijk de kant van Servië, zo meldt AFP. In een donderdag gepubliceerde oproep in de Servische krant Vecernje Novosti roept hij de Serviërs op "om te blijven leven op hun historische grond in de provincie Kosovo, dat zich op een onrechtvaardige manier heeft afgescheurd." "Gedurende de recente, moeilijke jaren kregen jullie al te maken met plunderingen en vernietigingen van orthodoxe kerken, brandstichtingen van Servische scholen en rechtstreekse dodelijke aanvallen", zo schrijft de 89-jarige zieke Solzjenitsyn, auteur van De Goelag Archipel, in de boodschap. "Dat God jullie de moed geeft om te blijven wonen vlakbij de tombes van jullie naasten", concludeert de schrijver. De boodschap van Solzjenitsyn werd via zijn echtgenote Natalia in Moskou overgebracht. Rusland staat in het opgelaaide conflict tussen Kosovo en Servië na de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo, zoals bekend, uitgesproken aan de zijde van Servië. De op hoge leeftijds steeds conservatiever wordende Solzjenitsyn vormt daar kennelijk geen uitzondering op.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening