Heengegaan: Josep Palau i Fabre (90), Robin Moore (82) en Souheil Idriss (82)

Niet enkel het opperhoofd van de nouveau roman Alain Robbe-Grillet legde er deze week het bijltje bij neer, er vallen dezer dagen nog meer dode scribenten te betreuren, zij het dat er voorts niet het minste verband bestaat tussen hun oeuvres:
++Diverse media signaleren het overlijden op 90-jarige leeftijd van Picassokenner en auteur Josep Palau i Fabre (foto). Palau i Fabre's boeken over de Spaanse schilder (1881-1973) zijn in een groot aantal talen vertaald. Palau i Fabre pleegde daarnaast ook theater en po√ęzie in het Catalaans. Hij was stichter en uitgever van het literaire tijdschrift Poesia.
++In Hopkinsville overleed op 82-jarige leeftijd de Amerikaanse auteur en oud-oorlogsverslaggever Robin Moore. Dat meldt onder meer de International Herald Tribune. Moore is vooral vermaard gebleven voor The French Connection: A True Account of Cops, Narcotics, and International Conspiracy 1 en 2. De succesvol verfilmde boeken volgen de esbattementen van twee speurneuzen van de Newyorkse drugsafdeling van de politie, die een druglijn tussen Frankrijk en de VS blootleggen. Moore verwierf eerder al faam met zijn omstreden bestseller The Green Berets (1965), waarin hij de praktijken van de gelijknamige US Army's Elite Special Forces Unit in een gefictionaliseerde vorm goot. Ook tekende hij in 1972 mee het levensverhaal op van de Nederlandse luxeprostituee Xaviera Hollander, The Happy Hooker.
++Dinsdag jl. overleed op 83-jarige leeftijd de Libanese schrijver Souheil Idriss, een gezien hedendaags Arabisch romancier, zo meldt iLoubnan. Hij stichtte ook het literaire tijdschrift Al Adab en was verknocht aan de Franse letteren. Zo vertaalde hij onder meer werk van Jean-Paul Sartre en Albert Camus. Hij was doctor in de letteren aan de Sorbonne. Zijn bekendste roman is Quartier Latin.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening