Parijse en Turijnse boekenbeurzen in de vuurlinie over eregast Israël

Er flakkert virulent schrijversprotest op tegen het Parijse Salon du Livre, dat van 14 tot 19 maart plaatsvindt en waar de eregast de Israëlische literatuur is, zo schrijft AFP/TV5. Onder andere de Amerikaanse schrijfster van Palestijnse afkomst Susan Abulhawa tekende protest aan tegen de keuze van Israël en verweet de organisatoren volkomen voorbij te gaan aan de Palestijnse zaak, "alsof de Palestijnen niet bestaan, zelfs nooit bestaan hebben." Eerder deze week hadden ook een aantal Egyptische schrijvers bezwaren geuit tegen de keuze van Israël en werd her en der gewag gemaakt van een boycot. Het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken nam intussen de verdediging op van de organisatoren en drukte de hoop uit dat het Salon du Livre zich in de beste verhoudingen kan afspelen en "in een open, positieve, vruchtbare atmosfeer." De woordvoerder van het Quai d'Orsay zei een eventuele boycot "zeer te betreuren." Hij benadrukte dat tot op heden enkel privépersonen kritiek uitoefenden en niet de Arabische overheden of de Arabische Liga. Het Parijse Salon du Livre koos voor Israël als eregast naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de staat Israël. 39 Israëlische schrijvers, van Aharon Appelfeld tot Etgar Keret (foto 1), tekenen present.
Ook de prestigieuze Fiera Internazionale del Libro van Turijn (van 8 tot 12 mei 2008) kampt met gelijkaardige protesten en hardnekkiger oproepen tot een boycot, zo meldt onder meer Le Monde. Ook daar zorgde de keuze van Israël als gastland op de belangrijkste Italiaanse boekenbeurs voor vehemente woordtwisten tussen Italiaanse, Israëlische en Arabische auteurs. Medestanders van de Palestijnse zaak vinden dat de organisatoren doen alsof hun neus bloedt inzake de Israëlische bezettingspolitiek tegenover de Palestijnen. Vervolgens gingen er heel wat stemmen op om de beurs, met als eregasten Amos Oz en David Grossman (foto 2), volledig te boycotten. De dichter Aharon Shabtai trok zich in ieder geval terug en weigert ook naar het Salon du Livre te komen. In La Stampa trad de bekende Israëlische auteur A.B. Yehoshua onlangs in het verweer tegen de kritiek, daarin bijgevallen door Meir Shalev: "Het doel van onze cultuur en literatuur is niet om schuttingen te bouwen tussen mensen, maar om openheid te betrachten." Ook David Grossmann [foto] benadrukte dat "cultuur en boycot niet verenigbaar" zijn. De gematigde oproepen zetten niet veel zoden aan de dijk. Een groep Palestijnsgezinde betogers bestormde en bezette al even de lokalen van de boekenbeurs.
Het protest is helemaal uitgewaaierd naar de Arabische schrijverswereld. Vooral de controversiële Zwitsers-Egyptische islamfilosoof Tariq Ramadan roert de trom en verzamelde een schare ongeruste Arabische schrijvers aan zijn zijde: "Het is duidelijk dat we niets kunnen goedkeuren dat uit Israël afkomstig is." Hij kreeg tegenwind van de Frans-Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun, die de boycotoproep omschreef als "une campagne stupide". Toch bleek links in Italië verdeeld over een boycot. In een felle open brief op hun website beten de organisatoren van de Turijnse Fiera van zich af. Ze hamerden erop dat de beurs in de grootste intellectuele openheid zal verlopen en de eregast wel degelijk de "Israëlische cultuur is": "dus geen politiek, geen propaganda en geen eerbetoon". De organisatie benadrukt fijntjes dat Egypte de eregast is van de volgende editie. Intussen heeft de Italiaanse president Giorgio Napolitano zich bereid getoond om de beurs te openen, in de hoop zo de gemoederen te sussen.
Tags: Franse literatuur, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening