Internationaal colloquium over Franse oorlogsliteratuur

Van 13 tot 15 maart gaat in het Vlaamse Ieper een internationaal colloquium door over Franstalige oorlogsfictie. Voorwerp van bespreking is voornamelijk de literatuur van Franse (en een enkele Belgische) schrijvers over de Eerste Wereldoorlog. De lijst met auteurs van vroeger en nu die zich door de Grote Oorlog lieten inspireren, is indrukwekkend. Op het congres worden referaten gegeven over onder meer Blaise Cendrars, J.M.G. Le Clézio, Jean Rouaud, Guillaume Apollinaire, Marcel Proust, en Nobelprijswinnaars Roger Martin du Gard en Claude Simon. Ook Jean Schlumberger, Roland Dorgelès en Léon Werth worden voor het voetlicht geplaatst. Jean Rouaud formuleert de noodzaak om over de gruwel van deze oorlog te schrijven in zijn met de Prix Goncourt bekroonde Les champs d’honneur (1990, in het Nederlands uitgegeven bij Van Oorschot): “Nous n'avons jamais vraiment écouté ces vieillards de vingt ans dont le témoignage nous aiderait à remonter le chemin de l'horreur.” De initiatiefnemers willen met het colloquium de oorlogsfictie als literair genre in ere herstellen en het zachtjes terug uit de handen van de historici trekken. Ze verwoorden het zo: “Ondanks de actualiteit van de problematiek blijft de literatuur die zich inspireert op 14-18 weinig bestudeerd. Letterkundigen waardeerden haar slechts weinig en hebben daarom lange tijd het onderzoeksgebied afgestaan aan historici. Deze hebben de romans geanalyseerd vanuit hun perspectieven en met hun eigen methodes maar vaak hebben ze daarbij de literaire component verwaarloosd. (…) Het colloquium wil de fictie over de Eerste Wereldoorlog centraal stellen en nodigt hiertoe letterkundigen en historici uit om hun aandacht te vestigen op de schriftuur.”
Op 14 maart vindt in Villa Marguerite Yourcenar, aan de Frans-Belgische grens in Saint-Jans-Cappel, over het thema ook een debat plaats met eigentijdse auteurs als Pierre Bergounioux, Gisèle Bienne, Philippe Claudel, Didier Daeninckx, Xavier Hanotte, Jean Rouaud en de filmmaker Raoul Servais.
Het colloquium, onder voorzitterschap van historica Sophie de Schaepdrijver en romanist Pierre Schoentjes, is een organisatie van de Universiteit Gent, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, het oorlogsmuseum In Flanders Fields, Département du Nord, de universiteit Lille 3 en La Maison des écrivains et de la littérature. (foto Pierre Bergounioux)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening