Nederlands boekenvakicoon Henk Bruna (91) gestorven

In Utrecht is op 91-jarige leeftijd Henk Bruna, broer van de beroemde tekenaar Dick Bruna, overleden. Gedurende tientallen jaren was Henk Bruna directeur van boekhandel Bruna (voorheen I.L.A. en de stationsboekhandels A.S.B.) en ook een tijdlang van uitgeverij A.W. Bruna, nadat Abs Bruna op pensioen ging. Bruna werkte vanaf 1938 bij het familiebedrijf. "Hij was het laatste icoon van een groot familiebedrijf", aldus Joop Boezeman, directeur van uitgeverij A.W. Bruna in Boekblad, dat het nieuws meldt.
Volgens hem is Bruna's grootste verdienste voor het boekenvak "dat hij boeken voor alle lagen van de bevolking toegankelijk maakte, vooral na de Tweede Wereldoorlog." In steden en op stations startte hij winkels die laagdrempelig waren en een grote diversiteit aan producten boden. "Dat was in die tijd revolutionair." Daarmee legde Bruna de basis voor de momenteel driehonderd Bruna-winkels over geheel Nederland. Bruna stond niet bekend als een makkelijk man: "Hij was veeleisend, voor zichzelf en voor zijn omgeving. Hij kon narrig worden als iemand er met de pet naar gooide. Maar als je ruggengraat had, kon je heel goed met hem praten en discussiƫren." (bron foto Boekblad).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening