Grootscheepse herdenking van dichter Zbigniew Herbert in Polen

In Polen zijn grootscheepse culturele evenementen omtrent de Poolse dichter Zbigniew Herbert van start gegaan, zo meldt de Warsaw Business Journal. De internationaal bekende Herbert krijgt een jaar lang aandacht in diverse debatten, tentoonstellingen van zijn teksten en grafisch werk, evenals met theatervoorstellingen en multimedia-events. "Zijn leven en werk kan een voorbeeld zijn voor de jongere generatie", aldus de Minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed Bogdan Zdrojewski bij de lancering van het Jaar van Zbigniew Herbert, met een alvast bijzonder ogende site. De in Lwów geboren Zbigniew Herbert (1924-1998) was jurist en economist van opleiding. Hij was actief in het Poolse verzet en debuteerde in 1956 met een eerste gedichtenbundel. In 1962 volgde een eerste essaybundel. Herbert stond bekend als opponent van het communistische regime. Hij werd in 1970 hoogleraar moderne Europese literatuur aan de California State University in Los Angeles, om in 1981 naar Polen terug te keren. In 1983 verscheen Rapport uit een belegerde stad en andere gedichten. Bekend is zijn figuur van Meneer Cogito ('Meneer Ik Denk'), die denkt en filosofeert over magie en religie, maar ook over concrete dagdagelijkse dingen. [foto Anna Beata Bohdziewicz]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening