Auteur en criticus Max Nord (91) overleden

Gisteren is de Nederlandse schrijver, journalist, vertaler en auteur Max Nord op 91-jarige leeftijd overleden, zo meldt Het Parool. Tijdens de oorlog raakte Nord betrokken bij de krant Het Parool, waar hij enige tijd fungeerde als kunstredacteur, correspondent in Parijs en waarnemend hoofdredacteur.
Nord was een bevlogen essayist en betrokken bij de Vereniging van Letterkundigen en de Sociëteit De Kring. Hij schreef gedichten en een roman en stond bekend als een specialist inzake de Italiaanse schrijver Pirandello, waarover hij in 1962 een monografie publiceerde. In 1998 publiceerde hij bij Meulenhoff zijn memoires Achterwaarts, waarin een halve eeuw Nederlands cultureel leven in kaart wordt gebracht. Het boek bevat ook scherpzinnige portretten van uiteenlopende auteurs als Simon Vestdijk, Yasunari Kawabata, Natalia Ginzburg, Simon Carmiggelt en Leo Vroman. Nord was ook vertaler van boeken van Cesare Pavese.
Net voor voor de oorlog verzorgde hij samen met Menno ter Braak de vertaling van Hermann Rauschnings geruchtmakende boek Hitlers eigen woorden. Het boek werd destijds verboden wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Nord woonde later het proces-Barbie bij en publiceerde er het boek Klaus Barbie, een van ons over.
Nord trad uit als lid van coöperatieve uitgeverij de Bezige Bij toen de firma een boekje uitgaf ter werving van militairen voor de strijd tegen de zich onafhankelijk verklaarde Republiek Indonesië. Zie ook de obituary van Henk van Gelder in NRC-Handelsblad: "Max Nord was een bescheiden en bedachtzaam man, die zijn immense kennis op journalistiek en letterkundig gebied graag met anderen deelde. Steeds vaker was hij de laatste die het allemaal zelf nog had meegemaakt en de grote namen uit het verleden zelf nog had gekend."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening