Arabische 'Booker Prize' zoekt de controverse op

Een roman van een Syrische schrijver, die in zijn eigen land verboden is, maakt grote kans op een nieuwe vooraanstaande literaire Arabische prijs, kortweg beschouwd als de Arabic 'Booker Prize'. Het vorig jaar verschenen In Praise of Hatred van de Syrische schrijver Khaled Khalifa is één van de zes genomineerde boeken, zo meldt The Times. De roman speelt zich af in Syrië in 1982 en is gefocust op de legerbeschietingen op Hama. Khalifa omschrijft zichzelf als "onwrikbaar seculier" en verklaarde dat zijn roman politieke ideologieën bestrijdt die zich baseren op religie. Met zijn boek wil hij "sectarisch gedachtegoed bekritiseren dat toch maar uitsluitend haat produceert." Ook een ander genomineerd boek bijt zich vast in conflictstof uit het Midden-Oosten. June Rain van Jabbour Douaihy gaat over de burgeroorlog in Libanon.
De International Prize for Arabic Fiction is een samenwerkingsverband met de Britse Booker Prize Foundation en wordt grootscheeps gesponsord door het emeritaat Abu Dhabi. De onderscheiding moet de hedendaagse Arabische literatuur een groter aanzien geven op het internationale forum. Er kwamen 131 inzendingen uit 18 landen binnen. Geen enkele van de geshortliste boeken is al in het Engels vertaald, maar het tijdschrift Granta heeft al toegestemd om de laureaat een Engelse vertaling te bezorgen. De shortlist bestaat uit twee auteurs uit Egypte, twee uit Libanon, een Syriër en een Jordaniër. Arabische critici zijn van oordeel dat de prijs er zeer op aanstuurt dat Arabische auteurs te expliciet voor een Westers publiek moeten schrijven en aldus de authenticiteit van de Arabische literatuur ondermijnen. Hij zou auteurs daardoor ook aanzetten tot boude én overtrokken stellingnames over heikele kwesties uit de Arabische samenleving. Andere auteurs op de shortlist zijn Elias Farkouh, May Menassa, Mekkaoui Said en Baha Taher. De winnaar wordt bekendgemaakt op 10 maart. [foto Khaled Khalifa - Sarah O'Brien]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening