Dichter en VUB-literatuurprofessor Michel Bartosik overleden

De dichter en VUB-literatuurprofessor Michel Bartosik is vrijdag jl. op 59-jarige leeftijd overleden na een hersenbloeding, zo raakte dit weekend bekend. In 2006 werd hij nog bekroond met de Poëzieprijs van de Provincie Antwerpen voor zijn dichtbundel Geschreven familie (2003, Poëziecentrum). De in Antwerpen geboren Bartosik had een Poolse vader. De ontwortelde vader is een terugkerend thema in zijn poëtisch oeuvre, waarbij hij stelselmatig putte uit reisimpressies in Polen, oude familiefoto’s, audiocassettes en andere artefacten. Ook Sunt Lacrimae (1990), later geïntegreerd in de bundel Geschreven familie, heeft de vorm van een hommage aan zijn vader.
Bartosik stond niet te boek als een veelschrijver. Naast Geschreven familie en Sunt Lacrimae verschenen van hem Linguïstiek (1975), De verzamelnaam der eenzaamheid (1976) en Rigor Mortis (1980). Bartosiks poëzie heeft soms een metafysische en mystieke inslag. In de jaren zeventig was Bartosik lid van de beruchte Pink Poets. Deze dandyeske dichtersclub, opgericht door Nic van Bruggen en Patrick Conrad én met Hugues C. Pernath, schuwde het experiment én het grote gebaar niet. Bartosik was nauw bevriend met de Antwerpse dichter Wilfried Adams, die amper een paar weken geleden overleed.
Bartosik doceerde al geruime tijd Nederlandse Letterkunde en poëzie aan de Vrije Universiteit Brussel en recenseerde voor onder meer de Poëziekrant. Hij nam eveneens zitting in letterencommissies van het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening