Fenomenale Feminatheek dan toch in Antwerpen te zien?

De beslissing van de Antwerps gedeputeerde Ludo Helsen om L.P. Boons Fenomenale Feminatheek uit het Antwerpse Fotomuseum te weren, blijft de gemoederen beroeren. Antwerpse politici van de drie grote partijen – ook de CD&V, de partij van Helsen – reppen zich om kritiek te geven op de beslissing, en noemen die in De Morgen van vandaag ‘onbegrijpelijk’. Open Vld vroeg bij monde van voormalig Vlaams minister van Cultuur Patrick Dewael eerder al om de beslissing te herroepen, zie Gazet van Antwerpen. Verschillende sinjoren suggereren een tentoonstelling in Muhka of het AMVC-Letterenhuis, al is de agenda van die laatste instelling volgeboekt door jubileumfestiviteiten. Wie in Antwerpen toch al een snuifje Boon wil oppikken, kan de etalage van het antiquariaat Demian aandoen. Daar zijn enkele Feminatheek-spulletjes uitgestald.
Helsen schreef in De Morgen ondertussen een reactie op een standpunt van politiek hoofdredacteur Yves Desmet. Hij somt er zijn culturele en andere verwezenlijkingen op, zonder erg op zijn omstreden beslissing in te gaan. ‘Het is inderdaad beter dat het Fotomuseum ruimte kan vrijmaken voor de zovele fotografen wiens werk omwille van hun artistieke waarde onze aandacht verdient,’ aldus Helsen die ondertekent met ‘een harde Kempenaar die weet dat hij gelijk heeft’. Desmet reageert door te zeggen dat Helsen geen vrije meningsuiting beoefent, maar een daad stelt die ‘mensen verhindert autonoom hun mening te kunnen bepalen over de verzameling’. Op de site van De Morgen worden enkele gewraakte foto’s getoond, pagina’s die de afgelopen dagen het vaakst werden aangeklikt. Vanaf 4 april zal een deel van de Feminatheek te zien zijn in de Gentse Vooruit, op het literaire festival Zogezegd, zoals we eerder meldden.
In Gazet van Antwerpen van afgelopen weekend haalde Helsen nog fel uit naar Stefan Brijs, die door de affaire besliste om de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Antwerpen terug te geven. "Meneer Brijs denkt dat hij een betere politicus is dan ik. Wel, ik neem zijn uitdaging aan. Ik zal binnenkort bewijzen dat ik een betere roman kan schrijven dan hij." Meer en langere reacties van Ludo Helsen op Mijnprovincie.be, de webstek van de CD&V-fractie van de Provincie Antwerpen. [foto de jonge L.P. Boon]
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 04-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening