Peter Holvoet-Hanssen krijgt Vlaamse Cultuurprijs 2007 voor poëzie

In het Antwerpse kunstencentrum deSingel zijn de Vlaamse Cultuurprijzen 2007 uitgereikt. De prijzen bekronen "persoonlijkheden en organisaties die op een bijzondere manier kleur en uitstraling geven aan de cultuurbeleving in Vlaanderen". Schrokop was vooral Gent, dat met het kunstencentrum Vooruit de prijs voor Algemene Culturele Verdienste opstreek en met de hoofdbibliothecaris van de Gentse Universiteitsbibliotheek Sylvia van Peteghem ook de vrijwilligersprijs binnenhaalde. Van Peteghem werd geprezen voor het feit dat ze de "Gentse universiteitsbibliotheek van een stoffige bewaarinstelling in een digitaal kenniscentrum transformeerde. Van het materiaal dat ze onder haar hoede heeft, tracht ze via het internet zoveel mogelijk voor een ruim publiek beschikbaar en consulteerbaar te maken. Denk maar aan het Open Accessproject dat zij en haar team op het getouw zetten samen met Google. Als wetenschapper slaagt ze er ook in de bibliotheekcollectie op een kwaliteitsvolle manier uit te bouwen en te bestuderen.” De boekentoren zal, mede door de enthousiaste Van Peteghem, in 2010 worden gerestaureerd. Over het google-project, zie ook dit eerder DPM-bericht.
Inzake literatuur noteren we de bekroning van André Sollie voor jeugdliteratuur. Naast Sollie waren Carll Cneudt en Pieter Gaudesaboos genomineerd. Peter Holvoet-Hanssen ontving de lauweren voor poëzie. Genomineerd waren in die categorie Paul Bogaert en Charles Ducal. Samen met zijn levensgezellin en muze Noëlla Elpers maakt Peter Holvoet-Hanssen met Het Kapersnest ook kinderen warm voor poëzie en literatuur.
Er werden bekroningen uitgedeeld in twaalf categorieën, waarbij aan elke prijs een bedrag van 12.500 euro vasthing. De prijs voor Algemene Culturele Verdienste is 20.000 euro waard. De laureaten kregen een beeld van kunstenaar Johan Tahon. Zie meer info bij deredactie.be en bij De Morgen en De Standaard. [foto Peter Holvoet-Hanssen]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening