Amerikaanse literaire zwaargewichten steunen Barack Obama

Met Super Tuesday in volle gang kan democratisch presidentskandidaat Barack Obama zich verzekeren van de openlijke steun van twee belangrijke Amerikaanse schrijvers. Nobelprijswinnares literatuur Toni Morrison (76) werd vorige week in het kamp van Obama opgevoerd. Ze schreef een brief waarin ze uitlegt waarom ze niet voor een vrouw – Hillary Clinton – stemt, en dus wel op een zwarte. “Wat andere kandidaten missen is creatieve verbeelding gepaard aan zowel genie als wijsheid”. Uit een interview in Die Welt blijkt dat ook Jonathan Franzen zijn steun geeft aan de gekleurde presidentskandidaat: Warum ich für Barack Obama bin, zo luidt de kop van het artikel. De auteur van The Corrections heeft het moeilijk met de dynastie-Clinton en vertelt over zijn engagement destijds voor democraat John Kerry, die hij vooral steunde om George W. Bush een voet dwars te zetten. Over republikein Mitt Romney is hij schamper: "Zoals je weet is de Amerikaanse politiek niet zo nuchter als in Duitsland. Wanneer Schwarzenegger en Jesse Ventura (een worstelaar) gouverneur kunnen worden en een acteur als Ronald Reagan president, wat kan dan een beetje Mormondom kwaad? Zelfs het katholicisme is vaak seksistisch, wat ze in jullie Beieren er ook niet van weerhouden om voor katholieke politici te stemmen." (foto Franzen: Sylvia Plachy, The Village Voice]
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening