Opgespoorde China-brieven werpen nieuw licht op denkbeelden van Ezra Pound

De controversiële Amerikaanse dichter Ezra Pound (1885-1972), scharnierfiguur in de modernistische beweging, heeft altijd in een politiek zwaar dubieus daglicht gestaan vanwege zijn steun voor de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini, zijn rabiate anti-Amerikaanse radiopropaganda tijdens WO II én zijn antisemitische standpunten.
Toch zouden recent ontdekte brieven van woelwater Pound er kunnen op wijzen dat bepaalde van zijn denkbeelden "tragisch misbegrepen" zijn, zo suggereert The Independent. Het gaat om in maart te verschijnen correspondentie tussen Pound en Chinese intellectuelen tussen 1914 en 1959, die ook zijn befaamde Cantos, waaraan hij vanaf 1915 tot aan zijn dood werkte, in een ander aanschijn zouden zetten. De brieven zijn samengebracht in het boek Ezra Pound's Chinese Friends. Stories in Letters.
Pound toonde zich zoals bekend sterk aangetrokken door China en zijn literatuur. Hij poogde Chinees te leren en verwerkte zijn kennis in de onvoltooid gebleven Cantos. De brieven, uitgewisseld met onder meer Achilles Fang, een Chinese intellectueel aan Harvard University, demonstreren zijn evolutie in de richting van het confucianisme én zijn afzweren van het fascisme, zo zeggen kenners. Pound-biograaf David Moody zegt: "Hij verdedigde Mussolini in de idee dat hij sociale rechtvaardigheid voorstond. De tragedie van Pound was dat hij niet inzag hoezeer Mussolini's politiek wijzigde. Zijn antisemitisme was een ernstige vergissing." De 162 brieven, waaronder 85 niet-eerder gepubliceerde, werden in de loop van vijftien jaar bijeengebracht door professor Zhaoming Qian van de University of New Orleans.
Volgens The Independent biedt de correspondentie ook nieuwe inzichten inzake Pounds verhouding tot T.S. Eliot, die ook zijn uitgever was bij Faber & Faber. Pound omschreef Eliot als een "buzzard" en een "elephant" en vond ook dat hij "a head full of mouldy old christianity" had. Zoals bekend was Pound destijds een van de ontdekkers van T.S. Eliot en James Joyce, die hij ruimte bood in tijdschriften als Poetry en The Little Review. Pound-biograaf Moody benadrukt echter dat de verhouding tussen Pound en T.S. Eliot, ondanks de verwijten, altijd zeer intens is gebleven: "There was a lot of affection." De 'Chinese' briefwisseling verschijnt eind maart. [foto Pound door Alvin Langdon Coburn, 1917]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening