Amerikareis van Sovjetauteurs Ilf en Petrov overgedaan voor documentaire

In 1935 gingen de satirische Sovjet-Russische auteurs Ilja Ilf (1897-1937) en Jevgeni Petrov (1903-1942) op reis door Amerika. Met een Ford automobiel – symbool van het Amerikaanse kapitalisme – trokken ze van New York naar Californië, via het zuiden keerden ze terug. In hun boek over de reis, Amerika eenhoog (in het Nederlands in 2001 verschenen bij Wereldbibliotheek), beschreven ze met een onthechte ironie een land dat ver voor was op de Sovjet-Unie, maar dat door de harde depressiejaren verscheurd was tussen arm en rijk. Ilf nam tijdens de reis verdienstelijke, hopperiaanse foto’s met zijn Leica.
Zestig jaar later werd de reis van Ilf en Petrov door Russische documentairemakers overgedaan. Het resultaat zal vanaf 11 februari in een 16-delige reeks op de televisie worden uitgezonden, zo meldt The Moscow Times. Onder andere Bill Gates en Mila Jovovich werden voor de microfoon gehaald, de eerste als parallel voor het interview dat Ilf en Petrov hadden met Henry Ford.
Ilf en Petrov schreven ook de in het Nederlands vertaalde romans Het gouden kalf en De twaalf stoelen en de verhalenbundel De Blauwe duivel (verschenen bij M. Bondi). Kort na de reis naar Amerika stierf Ilf aan tbc. Petrov werkte daarna onder meer als oorlogscorrespondent voor de Pravda en stierf in 1942 bij een vliegtuigcrash. Voor een portret van de ‘Russische Goncourts’ zie The Moscow News. (foto Ilya Ilf, erven Sasha Ilf)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 09-02-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening