Hugo Claus uitgezwaaid met ingetogen plechtigheid in Bourlaschouwburg

In de Antwerpse Bourlaschouwburg vond vanmiddag de afscheidsplechtigheid plaats voor de op 19 maart overleden Hugo Claus (78). Zowat 500 genodigden uit de literaire, culturele en politieke wereld woonden de plechtigheid bij, onder wie zijn ex-vrouw Sylvia Kristel, Harry Mulisch, Connie Palmen, A.F.Th. Van der Heijden, Jules Deelder, Dimitri Verhulst, Pierre Alechinsky, Jan Hoet, Jef Geeraerts en Leo Pleysier. Uit de politieke wereld waren onder meer de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens, Vlaams minister-president Kris Peeters, minister van Cultuur Bert Anciaux en ex-premier Guy Verhofstadt, die een vriend was van Claus, aanwezig.
De ingetogen plechtigheid, die geleid werd door Clausbiograaf Piet Piryns en rechtstreeks te zien was op Canvas en op NOS, kon ook bijgewoond worden door het grote publiek, dat ook plaatsen kreeg in de Bourlaschouwburg. Toch liep de schouwburg niet helemaal vol. De sobere kist werd bij de aanvang vanachter de coulissen op het podium van de schouwburg gedragen. Directeur van De Bezige Bij, Claus' uitgever Robbert Ammerlaan hield de eerste toespraak en bracht de laatste maanden van Claus in herinnering. Remco Campert las vervolgens een gedicht voor, waarna My funny Valentine van Chet Baker weerklonk.
Daarna volgden nog toespraken van Erwin Mortier, uitgeefster Suzanne Holzer, die zijn redactrice was bij De Bezige Bij, radiojournalist Jef Lambrecht en van Cees Nooteboom. Erwin Mortier, die Claus "de meest bevrijdende schrijver die ooit ons pad heeft gekruist" noemde, vaarde scherp uit tegen kardinaal Danneels. "Schaam u", zo recpliceerde hij op Danneels' opmerking in het euthanasiedebat dat na Claus' zelfgekozen dood oplaaide. De toespraak doet allicht nog wat stof opwaaien. Collega en levenslange vriend Cees Nooteboom zei, terwijl hij zich naar de kist richtte, onder meer: "Lieve vriend. [...] Ik vraag maar één ding: Kom vooral spoken." De toespraken werden afgewisseld met gedichtenvoorlezingen door Hilde van Mieghem, Josse De Pauw, Gilda de Bal en Josse de Pauw. Ook werd het liedje Un jour, tu verras ten gehore gebracht, waarna beelden van Claus te zien waren, die op een videoscherm Sonnet XV voorlas. Claus had overigens nog samen met zijn echtgenote Veerle De Wit de muziek voor de plechtigheid gekozen. De kist werd buitengedragen, begeleid door een aria van Henri Purcell, waarna er in de hal van de Bourlaschouwburg gelegenheid tot groeten was, ook voor het grote publiek. De as van Hugo Claus zal na zijn crematie, in intieme kring voor de kust van Oostende worden uitgestrooid, conform zijn wens. Zie de uitgebreide berichtgeving en beelden bij De Morgen, Deredactie.be, De Standaard, Gazet van Antwerpen. Het Radio 1-programma Ongehoorde Meningen XL had een extra-uitzending over Claus.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-03-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening