L.P. Boon voert canon van de Vlaamse literatuur aan, volgens weekblad 'Knack'

Louis Paul Boon wordt door een puikje literatuurkenners beschouwd als de belangrijkste Vlaamse auteur van de negentiende en twintigste eeuw. Met zijn roman De Kapellekensbaan staat hij op de eerste plaats in de canon van de Vlaamse literatuur, die het weekblad Knack samenstelde op basis van een enquête bij auteurs, academici, leraars, bibliothecarissen, uitgevers en boekhandelaren. Willem Elsschot bekleedt de tweede plaats met Het dwaallicht. De onlangs overleden Hugo Claus prijkt met Het verdriet van België op de derde stek, Cyriel Buysse staat op vier met het toneelstuk Het gezin van Paemel en Stijn Streuvels op vijf met Het leven en de dood in den ast. Knack wilde met de steekproef komen tot een lijst van vijftig boeken, die gelden als de “onsterfelijke” klassiekers van de Vlaamse literatuur. Hiervoor kwamen boeken van overleden auteurs uit de negentiende en twintigste eeuw in aanmerking, “maar ook Franstalige auteurs die in Vlaanderen hebben geleefd en geschreven, zoals Emile Verhaeren of Charles de Coster.” Een gedeelte van de geselecteerde boeken zou moeten terechtkomen in de canon van de Nederlandstalige literatuur, waaraan momenteel door officiële instanties in Nederland en Vlaanderen wordt gelaboreerd.
De top-tien wordt voorts gecompleteerd door boeken van Paul van Ostaijen, Gerard Walschap, Guido Gezelle, Felix Timmermans en Karel van de Woestijne. Hendrik Conscience en zijn Leeuw van Vlaanderen eindigt veertiende. Opmerkelijk is de zeventiende plaats voor dichter Herman De Coninck met De lenige liefde evenals de aanwezigheid in de top-vijftig van Daniel Robberechts (Aankomen in Avignon), Jotie ‘t Hooft (met Junkieverdriet) en Roger van de Velde (De knetterende schedels).
Er werd ook een toptien samengesteld met boeken van nog levende Vlaamse schrijvers. Gezien de enquête werd afgenomen voor de dood van Claus op 19 maart, “voert hij even moeiteloos als ironisch de top-tien aan van nog levende schrijvers.” Op die lijst staan na Claus werken van Walter van den Broeck, Ivo Michiels, Tom Lanoye, Jef Geeraerts, Ward Ruyslinck, Dimitri Verhulst, Erwin Mortier, Leo Pleysier en Leonard Nolens. Het aantal stemmen van Claus gaf hem ook “recht op een derde plaats in de top 50 'aller tijden'”, aldus Knack.
Opvallend is dat dat de Knack-lijst in grote mate verschilt van die de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), die als basis zal dienen voor de officiële Vlaams-Nederlandse canon, nu in wording. Bedoeling is dat die canon zijn beslag zal kennen in een reeks nieuwe (tekstwetenschappelijke) publicaties, een project van 5,6 miljoen euro. Op de KANTL-lijst staan wel mindere goden als Anton Bergmann, P.F. van Kerckhoven en Eugeen Zetternam en ontbreken Felix Timmermans, Ernest Claes, Herman de Coninck en Filip De Pillecyn. Knack ging op onderzoek uit en het "blijkt nu dat de Academie haar lijst samenstelde op basis van... 17 lijstjes, louter uit academische hoek". (DL - foto's L.P. Boon en Walter Van den Broeck)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening