Leonard Nolens bekroond met VSB Poëzieprijs voor 'Bres'

De zojuist 61 jaar geworden Vlaamse dichter Leonard Nolens is voor zijn dichtbundel Bres bekroond met de VSB Poëzieprijs 2008. Deze onderscheiding, goed voor 25.000 euro en een sculptuur van Linda Verkaaik, wordt beschouwd als een van de belangrijkste poëzieprijzen van de Lage Landen. 87 bundels waren ingezonden. Volgens de jury - die zich ten volle uitleeft in wollig taalgebruik - spreekt "Leonard Nolens in Bres met vele stemmen die hij samenbrengt in "Wij". De gedichten zijn filosofisch, cultuurkritisch en zelfrelativerend. In messcherpe formuleringen geeft de dichter een tijdsbeeld, tekent hij een generatie. Nolens zet een register in dat het midden houdt tussen mantra, trance en de psalmen. Dat intensiveert zijn beeld van onze tijd en maakt het ook boventijdelijk. De eerder gepubliceerde reeksen gedichten krijgen in Bres een geheel nieuwe zeggingskracht." Ze concludeert dat Bres een monument is ter ere van de 20e eeuw. Hier is het laudatio te lezen.
De jury bestond dit jaar uit Odile Heynders (voorzitter), Dirk van Bastelaere, Gaston Franssen, Fouad Laroui en Janita Monna. Nolens was op de shortlist genomineerd samen met Jan Baeke met Groter dan de feiten, Christine D’Haen met Innisfree, Jacques Hamelink met De Dame van de Tapisserie en Anne Vegter met Spamfighter. De vaak bekroonde Nolens kreeg in 1997 al de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.
De Nederlandse dichteres Anne Vegter mocht zich verheugen in de publieksprijs. Hiervoor werden weliswaar slechts 200 stemmen uitgebracht. Vorig jaar ging de VSB Poëzieprijs naar Tomas Lieske. Zie meer info ook bij De Contrabas en Literatuurplein. Plus dit interview met Nolens uit NRC-Handelsblad en ons eerder bericht over de shortlist.
De slotavond kende overigens een nieuw onderdeel, de Hugo Clausproloog. Deze eerste proloog werd gehouden door David Van Reybrouck. Hier kun je de volledige tekst lezen: 'De poëzie moet weer hees worden.'
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening