Debutanten aan het feest bij shortlist Orange Prize for Fiction

Verrassing bij de bekendmaking van de shortlist voor de Orange Broadband Prize for Fiction: de helft van de genomineerde auteurs bij deze uitsluitend voor vrouwelijke auteurs bestemde literaire prijs blijkt debutant te zijn. Het gaat om de Amerikaanse Patricia Wood met Lottery, de Britse Sadie Jones (foto) met The Outcast en de Canadese Heather O’Neill met Lullabies for Little Criminals. Tot de grootste kanshebber wordt evenwel toch Rose Tremain gerekend met The Road Home evenals de gereputeerde Nancy Huston met Fault Lines, de Canadese schrijfster die zowel in het Engels als in het Frans haar boeken pleegt. De shortlist wordt gecompleteerd door Charlotte Mendelson met When We Were Bad. Waarnemers kijken ervan op dat Anne Enright, die voor The Gathering vorig jaar de Man Booker Prize kreeg, op de lijst ontbreekt. Ook The Bastard of Istanbul van de Turkse Elif Shafak viel af (zie ons eerder bericht).
De Orange Broadband Prize for Fiction werd in 1996 in het leven geroepen om in het Engels verschenen boeken van vrouwelijke auteurs te promoten. De winnaar krijgt een bedrag van 37.300 euro. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Chimamanda Ngozi Adichie, met haar boek Half a Yellow Sun. Zie meer informatie bij BBC News en The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening