Duitse theaterversie van 'Satanische Verzen' in première onder politiebewaking

In de Duitse stad Postdam is zondag een theaterversie van Salman Rushdie's Satanische Verzen in wereldwijde première gegaan. Het was de eerste maal dat het boek een toneelversie kreeg. Het stuk van regisseur Uwe Eric Laufenberg en Marcus Mislin, Die Satanischen Verse duurde vier uur en was omgeven door een batterij veiligheidsmaatregelen in het Hans-Otto Theater, onder meer met de aanwezigheid van politie in burger en in uniform. De voorstelling verliep evenwel zonder incidenten, zo melden Expatica en De Pers. De islamitische gemeenschap in Duitsland betreurde de voorstelling zonder evenwel zich formeel tegen het plaatsvinden van het stuk te verzetten. Het theaterstuk bevatte een aantal controversiële scènes, waarbij onder meer een zelfmoordterroriste explosieven onder haar sluier verborg. Het hoofd van de Duitse centrale moslimraad Aiman Mazyek had in de aanloop naar de première tot kalmte opgeroepen. Op de radiozender Multikulti had hij gezegd dat "in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, de grote meerderheid van moslims in de wereld tegen censuur is". Het in 1989 gepubliceerde boek leverde Rushdie een fatwa op vanwege de Iraanse ayatollah Khomeini, omdat het boek beledigingen zou bevatten tegen de islam, waarna Rushdie jarenlang moest onderduiken. Rushdie was uitgenodigd bij de première, maar bleef afwezig. Zie ook Trend News en Zisch. De Duitse auteur Günter Wallraff maakt intussen verder werk van zijn voornemen om de Satanische Verzen voor te lezen voor de Duitse moslimgemeenschap, zie ons eerder bericht. [foto voorstelling Keystone]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening