Uitgeefster Angèle Manteau (97) overleden

De Vlaamse uitgeefster Angèle Manteau is op 97-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Aalst gestorven, zo melden De Morgen, het NRC, het VRT-nieuws en De Tijd. Haar gezondheid liet de laatste tijd al te wensen over.
De in Dinant geboren Manteau is een icoon van de Vlaamse uitgeverswereld, die enige onverzettelijkheid niet kan ontzegd worden. Ze richtte in 1938 haar uitgeverij Manteau op, nadat ze vanaf 1932 actief was in het boekenvak als importeur van Nederlandse en later ook Duitse en Engelse boeken. Op haar fondslijsten belandden alle belangrijke Vlaamse auteurs uit die periode, naast vertalingen van grote buitenlandse literatuur.
Ze verliet de uitgeverij in 1971 om de functie van literair directeur bij Elsevier Brussel-Amsterdam te bekleden, waar ze tot 1978 werkte. In augustus 1986 werd Angèle Manteau, die van Johan Daisne ooit de bijnaam Engeltje Overjas kreeg, verheven in de adelstand.
Manteau bracht vertalingen en romans uit van o.a. Paul Eluard, Colette, Edgar Allan Poe, Daniel Defoe, Gerard Walschap, Willem Elsschot, Louis Paul Boon, Paul Snoek, Hugo Claus, Hubert Lampo, Johan Daisne, Jef Geeraerts, Ward Ruyslinck en Jeroen Brouwers. Hugo Claus en Louis Paul Boon verkasten snel naar Nederlandse uitgeverijen. Zo weigerde Manteau de publicatie van Boons meesterwerk De Kapellekensbaan, dat uiteindelijk bij De Arbeiderspers verscheen: "Vergissingen heb ik zelf helaas gemaakt", zei ze daarover later.
In een interview met Betty Mellaerts in 1986 zei ze ook: "Ik heb het, alles welbeschouwd, toch zeer verrijkend gevonden om contact te hebben met zoveel auteurs. Ik zou haast durven zeggen: slechts Guido Gezelle en Multatuli heb ik niet gekend. Dat is wat je te danken hebt aan het feit dat je hoogbejaard bent. Vanaf de generatie van Van Nu en Straks tot vandaag zijn al die auteurs kennissen, of vaak heel goede vrienden."
Voor commotie zorgde in 1998 ook de overdracht van haar archief naar de Koninklijke Bibliotheek in Nederland, waarbij ze aan het AMVC-Letterenhuis voorbijging. Angèle Manteau was gehuwd met hoogleraar François Closset, die in 1964 overleed.
Greta Seghers schreef in 1992 een controversiële en door Manteau zelf gecontesteerde biografie van Angèle Manteau onder de titel Het eigenzinnige leven van Angèle Manteau. Seghers schreef later over het schrijven van die biografie een sleutelroman, De opdrachtgeefster. Manteau's eigen uitgeverslezingen vonden een plaats in Ja, maar mevrouw, deze schrijven Nederlands. Een uitgeefster aan het woord over het boekenvak (samengesteld door Roger H. Schoemans). Zie ook de memoires van Jeroen Brouwers over zijn periode als lector bij Angèle Manteau in De Brakke Hond. Manteau bleeft tot op het laatst het boekbedrijf volgen: zie ook dit eerdere DPM-bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening