Laatste Nabokov-manuscript wordt niet verbrand

De vraag of en wanneer The Original of Laura, het laatste manuscript van Vladimir Nabokov (1899-1977), door zijn zoon Dmitri zou worden gepubliceerd, heeft de laatste maanden en jaren al bijzonder veel inkt doen vloeien (zie onze vorige berichten hier en hier). De erfgenaam kampte met het dilemma enerzijds aan de wens van zijn vader te voldoen en het manuscript te vernietigen, of de roman Laura te publiceren in de huidige onafgewerkte staat. De kwestie verdeelde de literaire wereld in twee vurige kampen. Toneelschrijver Tom Stoppard zei "Burn it", romanschrijver John Banville zei "Save it". Aan die literaire cliffhanger – ‘the burning question’ – lijkt nu eindelijk een einde te zullen komen, zo meldt The Guardian. Het boek zal uiteindelijk níet worden verbrand. Dmitri had, zo zegt hij nu in een interview in Der Spiegel, een ingebeeld gesprek met zijn dertig jaar geleden overleden vader. “Ik ben een loyale zoon en dacht er lang en ernstig over na, maar toen verscheen mijn vader voor me en zei, met een ironische grijns, ‘je zit in een lastig parket – publiceer het maar!’” Volgens sommige Nabokov-kenners is de ongepubliceerde roman een onwaarschijnlijke schat die nu boven water komt voor alle literatuurliefhebbers ter wereld.
EXTRA: Vladimir Nabokov in een curieus vraaggesprek over Lolita


Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening