Jeroen Brouwers 'belazerd' na optrekken prijzengeld Prijs der Nederlandse Letteren

Schrijver Jeroen Brouwers reageert helemaal niet opgetogen na het bericht dat het prijzengeld van de Prijs der Nederlandse Letteren vanaf 2009 wordt opgetrokken van 16.000 naar 40.000 euro. Die verhoging kwam er na de weigering vorig jaar van Brouwers om de driejaarlijkse oeuvreprijs in ontvangst te nemen, omdat hij het bedrag van 16.000 euro te laag vond. Hij noemde dat bedrag toen "een aalmoes".
Brouwers is van oordeel dat hij nu "belazerd" wordt omdat hij geen geld met terugwerkende kracht krijgt en de prijs ook niet nog een keer kan toegekend krijgen. "Het voelt alsof ik gestraft word", zegt Brouwers in De Volkskrant. "Ik was degene die deze kwestie aanhangig maakte. Daar word ik nu niet voor beloond." Maar de Nederlandse Minister van Cultuur Ronald Plasterk, een van de leden van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie, zegt: "Het kan niet zo zijn dat de winnaar van een prijs kan gaan onderhandelen over de hoogte ervan."
Brouwers stipt aan dat hem door minister Plasterk destijds telefonisch werd medegedeeld dat het prijzengeld niet kon verhoogd worden. Nu is hij verstoord dat dat plots wél kan.
Plasterk zegt dat hij Brouwers inderdaad heeft gebeld, maar dat argument nooit heeft gebruikt.
Het feit dat Brouwers de discussie aanzwengelde is voor Plasterk geen reden om hem alsnog te belonen, want de verhoging is er gekomen na een advies van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. "Bovendien is het een eerbetoon, geen inkomensvoorziening", aldus Plasterk.
Brouwers beweert dat hij de 40.000 euro ‘onder protest’ toch nog zou accepteren, maar volgens Plasterk is alsnog uitkeren niet aan de orde. Formeel zou Brouwers de prijs in dat geval twee maal toegekend krijgen (want Brouwers aanvaardde hem aanvankelijk) en dat is onmogelijk. "Dan zouden toekomstige winnaars net als Brouwers bezwaar kunnen maken en er op gokken dat ze een volgende keer meer geld krijgen", zo luidt het bij Plasterk. Zie eerdere berichten over de zaak bij De Morgen. De bewering 'Brouwers krijgt zijn zin', zoals hier in Knack, blijkt dus te zeer een interpretatie.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening