Schrijver Bas Heijne is nieuwe presentator van 'Zomergasten'

De Nederlandse schrijver en columnist Bas Heijne (°1960) zal komende zomer de 21ste editie van het VPRO-programma Zomergasten presenteren, zo meldt NRC-Handelsblad. In Zomergasten mogen de gasten uit de wereld van de kunsten, literatuur of media hun eigen favoriete televisieavond samenstellen. Heijne volgt daarmee Joris Luyendijk op die de voorbije twee jaar het presentatorschap van het programma voor zijn rekening nam.
Heijne is als presentator onder de arm genomen omdat hij "in zijn interviews journalistieke nieuwsgierigheid combineert met een brede belangstelling”, aldus Van Ingen. "Met zijn ervaring kan hij voor verdiepende gesprekken zorgen. Hij beschikt over relativeringsvermogen en ironie. Ook heeft hij een visie op ons land.” Heijne zelf is opgetogen dat hij het aanbod kreeg en wil "de kans niet laten lopen om mensen die er toe doen ongegeneerd, gedurende drie uur, aan de hand van tv-fragmenten alles te kunnen vragen in een programma dat een instituut is." De gastenlijst wordt in juli bekendgemaakt.
Heijne publiceerde onder meer de essaybundel De wijde wereld (2000), die hem een nominatie opleverde voor de AKO-Literatuurprijs en de romans Laatste woorden (1983) en Suez (1992). Voor zijn bundel Hollandse toestanden kreeg hij de Henriëtte Roland Holstprijs. Recent publiceerde hij Onredelijkheid (2007), een essay over de nieuwe behoefte aan identiteit waarmee Nederland worstelt. Hij schrijft regelmatig columns en bijdragen voor NRC-Handelsblad.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening