Helft van Nederlandse auteurs kan het niet bolwerken met zijn inkomen

De discussie over de portemonnee van onze schrijvers blijft duren en krijgt met het gisteren voorgestelde rapport over de schrijfinkomsten van Nederlandse schrijvers en vertalers nieuwe voeding. Uit de enquête, besteld door de Nederlandse Vereniging voor Letterkundigen (VVL), blijkt dat auteurs in 2005 en 2006 gemiddeld 18.000 bruto per jaar hebben verdiend. Gevraagd of ze met hun inkomsten tevreden zijn, antwoordde amper een derde van de schrijvers van wel. De helft zegt niet rond te komen met schrijf- of vertaalwerk en moet dit combineren met andere jobs. Het grootste deel van het inkomen van de ondervraagde auteurs bestaat uit royalty’s en honoraria: gemiddeld 10.000 euro bruto in 2006. Bijkomende inkomsten zijn leen- en kopievergoedingen en subsidies. Het rapport formuleert ook aanbevelingen om de situatie minder precair te maken. Zo suggereert een schrijver “dat de uitgever de verdeling van financiële middelen moet herzien. Schrijven staat in geen verhouding tot het budget dat wordt vrijgemaakt voor lay-out en andere zaken die bij een boek uitgeven horen”.
Het onderzoek beperkte zich tot Nederlandse auteurs. De Vlaamse Auteursvereniging liet naar aanleiding van het Nederlandse rapport weten ook aan zo’n onderzoek te denken. “Voor Vlaanderen bestaan er geen vergelijkbare onderzoeken. Correcte cijfers zijn van het grootste belang, als we de financiële positie van onze auteurs willen verbeteren. De Vlaamse Auteursvereniging zoekt dan ook naar partners om een dergelijk onderzoek ook in ons land te houden.” (cartoon (c) Stefaan Verwey)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 24-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening