Bob den Uyl Prijs voor beste literaire reisboek gaat naar Dick Wittenberg

De Nederlandse auteur en NRC-journalist Dick Wittenberg krijgt voor zijn boek Binnen is het donker, Buiten is het licht, "een kroniek van het naakte bestaan in een Afrikaans dorp", verrassend de VPRO Bob den Uyl Prijs. De prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek is dit jaar aan zijn vijfde editie toe en behelst een bedrag van 5.000 euro en een plastiek van Berenice Witsen Elias. De jury prees het bij uitgeverij Atlas verschenen boek in volgende bewoordingen: "Nooit is de armoede van Afrika zo dicht op je huid gekomen. De auteur neemt zichzelf bovendien mee. Zijn aanwezigheid zet de verhoudingen in Dickisoni, Malawi, op scherp. Hij vraagt zich af of zijn aanwezigheid daar eigenlijk gerechtvaardigd is. De karige schrijfstijl verbindt zich prachtig met de karigheid van het bestaan van de bewoners." Het boek is voorzien van foto's van Jan Banning. Het is een uitvloeisel van een artikelenreeks voor het NRC-magazine M.
De genomineerden voor de Bob den Uyl Prijs waren dit jaar Eefje Blankevoort - Stiekem kan hier alles (Podium), Jolanda Linschooten - Poollicht (Gottmer), Olaf Tempelman - Roemeense lente (De Arbeiderspers), Nell Westerlaken - Het paviljoen van meneer Mofid (De Geus) en Frank Westerman - Ararat (Atlas).
Eerdere laureaten van de prijs waren Rudi Rotthier (De Koranroute), Renée Postma (Midden-Europa Achter De Schermen), Bart Rijs (Het Hemels Vaderland) en Jannie Regnerus (Het Geluid Van Vallende Sneeuw). De Bob den Uyl Prijs is ook in het leven geroepen om leven en werk van Bob den Uyl onder de aandacht te houden. Zie ook nog de recensie van het winnende boek van Dick Wittenberg bij 8 Weekly.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening