Elfriede Jelinek voltooit haar internetroman

Elfriede Jelinek (1946) heeft de op haar eigen webstek gepubliceerde roman Neid afgewerkt, zo meldt Der Standard. De 380 bladzijden over een “verdwijnend ik-personage” zullen volgens de misantropische Oostenrijkse Nobelprijswinnares nooit in druk verschijnen. Neid is volgens Jelinek een “privatroman” die volgens een curieuze redenering enkel voor haarzelf is geschreven. “Het internet is een andere vorm van openbaarheid, omdat de openbaarheid er virtueel is. Wanneer iedereen in staat is het te lezen, is het evengoed mogelijk dat niemand de tekst leest. Ik schrijf de tekst, maar tegelijkertijd kan ik me er achter verschuilen en is hij zogezegd niet-geschreven.” De outsider Jelinek wil niet dat iets van haar roman over de zeven hoofdzonden van Jeroen Bosch wordt overgenomen of geciteerd. Of er vertalingen – op het internet – van het boek in de maak zijn, is niet bekend. De Neue Zürcher Zeitung publiceerde afgelopen zomer een tussentijdse recensie. Zie ook ons eerder bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening