Peter Sloterdijk werkt mee aan verfilming van Karl Marx' 'Das Kapital'

Onder de werktitel Nieuws uit de ideologische oudheid is de Duitse cineast en literator Alexander Kluge samen met filosoof Peter Sloterdijk van plan het driedelige boek Das Kapital (1867) van Karl Marx te verfilmen, zo staat te lezen in Die Tageszeitung. De 76-jarige Kluge put inspiratie uit het tachtig jaar oude, maar nooit gerealiseerde voornemen van Sovjetfilmer Sergej Eisenstein om het boek over de groei van het kapitalisme in de 19de eeuw te verfilmen. Het zou moeten leiden tot een film van 420 minuten, waarvoor hij ook de dichter Dürs Grunbein en regisseur Tom Tykwer heeft benaderd.
Kluge werd vrijdag jl. gelauwerd voor zijn bijzondere prestaties voor de Duitse film. Volgens Kluge is de titel niet zo maar willekeurig gekozen: oudheid verwijst naar het feit dat Marx tot een 'ver tijdperk' behoort. "Tegelijkertijd is hij onvervangbaar als een ster en hij doet dienst als een oriëntatie- en navigatiepunt in de moderne wereld." Van Das Kapital verscheen enkel het eerste deel tijdens Marx' leven. Kluge heeft ervaring met omstandige projecten: in 2000 publiceerde hij tweeduizend pagina's tellende Chronik der Gefühle.
Eerder waagde een Duits theatergezelschap zich in november 2006 ook aan een bewerking van Das Kapital, zie hier. Het Rimini Protokoll, gespecialiseerd in documentair theater, poogde van Karl Marx' klassieker in Düsseldorf een onderhoudend toneelstuk te maken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening